Lehet-e versenyezni Orbán Viktorral?

2022. január 16. 15:25

Németh Péter
Hírklikk
Most, hogy felvillant annak lehetősége, hogy el is bukhatja a választásokat gond nélkül költekezik.

„A Fidesz tizenkét év alatt – de már az ellenzéki léte során is – hozzá hű, szolgalelkekkel töltötte fel a sajtót, már amennyiben ezt egyáltalán sajtónak lehet tekinteni. A vazallus működést egyetlen klasszikus média-tanítás sem tekinti valódi újságírói tevékenységnek, szemben a diktatúrákkal, ahol ez minimum követelmény.

Szóval, és így és itt térek vissza a bevezetőben feltett kérdéshez: nyilván nem lehet versenyezni a miniszterelnökkel. Nem lehet versenyezni azzal a manipuláció-tömeggel, amivel naponta találkozunk, mint ahogy azzal sem, hogy ez a miniszterelnök gátlás nélkül nyúl bele a közös pénzünkbe, és használja fel a kampánya céljaira. Ez történt a héten is, amikor bejelentette hat termék hatósági árasítását, azzal a felütéssel, hogy ő bizony megfékezi az inflációt. Nincs olyan komolyan vehető közgazdász, aki elfogadná, hogy ez valóban féken tartja az inflációt. Sokkal inkább azt mondják, hogy beavatkozik a piaci folyamatokba, ráadásul oly módon, hogy a terheket másra hárítja át. Ezúttal is: a termelőkön és a kereskedőkön csattan az ostor, nekik kell állniuk a különbözetet, a fixált ár, és a piac által diktált ár közötti különbözetet.

Orbán jó hírnek szánja az ilyesmit, hiszen könnyít az emberek életén, de ezt úgy teszi, hogy másokat hoz nehezebb helyzetbe. Épp a napokban panaszkodott néhány internet-szolgáltató: tavaly velük játszotta el a miniszterelnök az ingyenes szolgáltatás kötelezettségét, azzal az ígérettel, hogy a költségvetés majd pótolja a kieső bevételeiket, ez azonban a mai napig – tehát egy év elteltével – sem történt meg. De ezt teszi Orbán, amikor a minimálbért emeli; a büdzsé jól jár a magasabb adóbevétel okán, míg a munkáltatók csak pislognak; hogyan is gazdálkodják ki a megemelt terheket. Igen, Orbán úgy kezeli a központi költségvetés pénzét, mintha a sajátja lenne, némiképp szembemenve saját egykori önmagával, aki bizony nagyon szigorú fegyelmet követelt a költségvetés terén.

Most, hogy felvillant annak lehetősége, hogy el is bukhatja a választásokat, minden féket kihajított, és gond nélkül költekezik, általában más terhére, de mindig a más pénzéből. Márpedig ezzel a gátlástalansággal – a költekezés és a propaganda területén egyaránt – szinte lehetetlen lépést tartani. És mégis kell; el kell tudni magyarázni az embereknek, hogy be voltak, vannak és lesznek csapva, hogy ami ma jó nekik, az holnap rossz lesz. Rossz lesz, ha megölik a demokráciát, a tiszta tájékozódás lehetőségét, mert ezek mind olyanok, amik mellett ugyan lehet létezni, de élni aligha.

A kérdés tehát, amit fel kell tennünk az embereknek ilyen egyszerű: akartok-e élni? Akartok-e olyan életet, ahol nem csapnak be benneteket nap, mint nap, és nem hazudják a szemetekbe, hogy most nektek sokkal jobb?”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Az Európai Unióból Magyarországra érkező hazautalások összegét mérő mutató tavaly a 2010-es 31 milliárd helyett már 113 milliárd forint volt – derül ki a Concorde blog cikkéből.

Az ábrán látható együttes mutató 2018-ban több, mint 1100 milliárd forintot jelentett Magyarországnak. Ez körülbelül a GDP 3, a költségvetés 5 százalékát teszi ki.,,

Olvasható az általad adott linken.

Hogyan lesz a 113 milliárd forintból több mint 1100 milliárd?
Miképpen van figyelembe véve, hogy a hazaküldött mire fordítódik?

Ugyanis,ha hiteltörlesztésre, vagy betétbe kerül akkor nem növeli a GDP-t és a költségvetés bevételét sem.
Amennyiben a hazaküldött összeget teljes mennyiségben vásárlásra fordítják, akkor le kellene vonni az import beszerzést, mivel az import nem növeli a magyarországi GDP-t. Ugyanez igaz a költségvetésre is, melyet csak a vásárlás után fizetett adó kerül be.

Összegezve: Az elemzés elnagyolt, pontatlan és csúsztatásokat tartalmaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés