Nincs olyan felvetés, hogy a DK elnöke ne legyen rajta a közös listán

2022. január 16. 21:31

Tordai Bence
168 Óra
Márki-Zay Péter egy kész konstrukcióba érkezett meg ősszel. Interjú.

Nemrég az ellenzék közzétette a közös lista első hét helyét, többet azonban még nem tudunk. Tudomása szerint Gyurcsány Ferenc neve is szerepelni fog rajta?

Az már biztos, hogy a szavazólapon az előválasztás öt miniszterelnök-jelöltje fog szerepelni, de nincs olyan felvetés, miszerint a DK elnöke ne legyen rajta a közös listán.

Az is világossá vált, hogy a pártok nem támogatják Márki-Zay Péter hetedik frakcióját, holott ön korábban azt nyilatkozta, nem látna ebben semmilyen kivetnivalót. Mi változott?

A Párbeszéd a miniszterelnök-jelölt kérését egy legitim és akceptálható felvetésnek tartotta, de ez csak egy vélemény a hat közül. Márki-Zay Péter egy kész konstrukcióba érkezett meg ősszel, ezen módosítani pedig csak teljes, hatpárti konszenzussal lehetett volna, úgyhogy tartjuk magunkat a közös állásponthoz. Márki-Zay Péter saját frakció nélkül is rendelkezik politikai hátországgal.

Tehát az októberben megfogalmazott véleményével ellentétben mostanra már ön is egyetért azzal, hogy Márki-Zay Péter a pártok nyomására egyelőre lemondott a hetedik frakció lehetőségéről?

Márki-Zay Péter államférfihoz méltóan viselkedett. Belátta, hogy jelenleg nem azzal szolgálja legjobban a kormányváltás ügyét és az ország javát, ha összeácsol egy újabb pártot. A következő három hónapban neki, mint közös miniszterelnök-jelöltnek sokkal több és sürgetőbb teendője lesz, minthogy ebbe komoly energiákat tudjon fektetni. Ráadásul az az egyik fő ismertetőjegye, hogy egy párton kívüli jelölt, nem egy klasszikus pártpolitikus. A civil világból érkezett, már csak ezért sem tenne jót a kampány dinamikájának, ha most pártépítésen szorgoskodna. Emellett persze lesz tér a jobboldalon: ha a Fidesz összeomlik, akkor azt az üres térfelet akár két-három párt töltheti majd be.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés