Valérie Pécresse: Az EU-nak erős határokra van szüksége

2022. január 14. 22:23
A francia jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltje görögországi látogatásán egy égei-tengeri menekülttábort is meg fog tekinteni.

Pécresse, a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő legfőbb kihívójának számít az áprilisi elnökválasztáson. „Nincs Európa határok nélkül, és a határok kérdése kulcsfontosságú Európa hatalmának kiépítése szempontjából” – jelentette ki a francia politikus az athéni Akropolisz lábánál, kétnapos görögországi látogatása kezdőnapján.    

„Egyáltalán nem Európa-erődről beszélünk, de nem is a bevásárlóközpont Európáról. Belépési pontokat építettünk ki, és ez azt jelenti, hogy vannak ajtók, amelyeken át kell menni a belépéshez, és számomra ez az európai modell” – mondta. Rávilágított, hogy „ez olyan modell, hogy ha be akarunk lépni valakinek a házába, akkor előbb kopogtatunk az ajtón, és engedélyt kérünk erre”.    

Ez nem olyan modell, ahol minden nyitva áll mindenki előtt”

– szögezte le a politikus. Pécresse egyben nagyra méltatta az athéni vezetés bevándorlási politikáját, és példaértékűnek nevezte határvédelmi erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy drámaian csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma. „Úgy döntöttek, hogy egyszerre lesznek megingathatatlanok és emberségesek” – állapította meg a francia politikus.    

Pécresse-t a nap folyamán fogadta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Az elnökjelölt szombaton Számosz szigetére utazik tovább, ahol egy befogadóközpontot tekint meg, amelyben a török partok felől érkező migránsokat szállásolnak el. Görögország szeptemberben nyitotta meg a számoszi tábort, a hivatalosan „ellenőrzött hozzáférésű, zárt központnak” nevezett létesítményt, amely részben uniós forrásból épült meg. Mintegy öt kilométerre fekszik az egykori ideiglenes befogadóközponttól és a sziget településeitől, és magas szögesdrótkerítés veszi körül.

(MTI)

Fotó: Hugo Azmani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés