Ki követelt két éve hatósági árakat?

2022. január 14. 19:32

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
A Zorbán szemmel verte az ellenzéki padsorokból a konvergenciakritériumokat?

„»Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának eredménye: csúcson az infláció, elszabadultak az árak« – von szakértői mérleget a közgazdász Márki-Zay Péter, rámutatva, hogy ők (Surányi „Nem kell aranytartalék” György segítségével) bezzeg megszüntetnék ezt az »Orbán-kormány által előállított megélhetési válságot«.

Nos. Magyarországon az infláció 2021 novemberében 7,4 százalékos volt; pont annyi, mint Lengyelországban és az euróövezeti Lettországban, és csupán kevéssel haladta meg a Belgiumban mért 7,1 százalékot. Utóbbi érték is az Orbán-kormány bűne vajon, vagy az esetleg a koronavírusé? A szintén euróval fizető Észtországban kicsit rosszabb a helyzet, ott novemberben 8,6 százalékos, Litvániában egyenesen 9,3 százalékos arányt mértek – az Orbán küldte volna rájuk a rontást?

Ettől még persze sok az a 7,4 százalék, hogyne lenne sok, magasabb is, mint az 5,2 százalékos uniós átlag – csakhogy a világjárványtól teljesen mentes, ámde Gyurcsány-kormánnyal megáldott 2007. esztendőben 8 százalékos volt a pénzromlás Magyarországon, szemben az akkori 2,3 százalékos uniós átlaggal.

Viszont akkoriban legalább a munkanélküliség is bő duplája volt a mostaninak. Amire természetesen rá lehet vágni, hogy hagyjuk már ezt a visszafele mutogatást, kit érdekel, hogy mi volt 2007-ben – de azért valamivel lelkesebben bólogatnánk Dobrev Klára lakossági fórumain a »bezzeg Szlovákiában évek óta euróval fizetnek, ott a drágulás mértéke sokkal kisebb« résznél, ha nem tudnánk, hogy északi szomszédunknál egészen konkrétan 2009. január 1. óta fizetnek euróval. Magyarországon vajon miért nem, ha az annyira klassz? 2003 júliusában Medgyessy Péter bejelentette, hogy 2008 januárjában lecseréljük a forintot. Mi történt azután?

A Zorbán szemmel verte az ellenzéki padsorokból a konvergenciakritériumokat?

De akkor mi a garancia arra, hogy nem átkozná el újra gonoszul a gazdaságpolitikát, ha ugyanazok kerülnének kormányra, akik 2010 előtt próbálkoztak pont olyan nagy mellénnyel, mint amilyet most viselnek?”

Fotó: GABOR MONOS / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék minden felelősség nélkül azt beszél, amit akar, a kormánynak viszont felelőssége van. Hogy mi lesz választás után, azt majd akkor megbeszélhetjük, bár ti éppen a sebeiteket nyalogatva megint utcai hőbörgésbe fogjátok fojtani a bánatotokat.

Szellemes, szellemes, de a hatósági ár akkor is komolytalan ötlet. Meg akkor is amúgy, ha Fletó javasolja.

Most komolyan kérdezem, mit vártok egy ilyen bejegyzéstől. Aki nem akar migránsokat, és emiatt a hazug állításod miatt fordulna el a Fidesztől, majd rátok adja le a voksát, akik nyiltan vállaljátok, hogy százezerszám telepítenétek be muszlimokat???

Helyesen írva: fojtani.

Én nem molesztálják a lányokat.

Attól függ, mit akarsz mondani? Ha folyton meg akarsz valakit fojtani egy kanál vízben:-)))

Emlékszel a gázár kompenzációra?
A fél ország átjelentkezett a nagyihoz, mert nm/fő alapján állapították meg.

A 'jó' pénz feltétele a jó gazdaság, olyan most meg nincs máshol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés