A független médiát már csak a bulvár érdekli az ellenzéki kampányból?

2022. január 13. 10:39

Pintér Bence
Azonnali.hu
Úgy látom, hogy nem előre, hanem visszafejlődtünk ebben a témában, mármint mi, újságírók.

„Ismét ott vagyunk, ahol 2018-ban: a független sajtó összefogás-minőségellenőrző rendőrséggé degradálja magát. 2018-ban, az előző választás után kissé mérges cikket írtam a magyar sajtó azon részéről, amit még nem Rogán Antal minisztériumából szerkesztenek. Ebben a cikkben azt kifogásoltam, hogy a sajtó ahelyett, hogy a dolgát végezte volna, beleállt az ellenzéki összefogást követelő narratívába, ezzel gyakorlatilag politikai aktorrá lépett elő.

„2022 van, és úgy látom, hogy nem előre, hanem visszafejlődtünk ebben a témában, mármint mi, újságírók. Azért jutott most eszembe ez a cikkem, mert elég hosszú interjút adott a Szabad Európának Donáth Anna, a Momentum elnöke, amiben elég sok témát érintettek. A Telex tisztességesen fel is sorolta ezeket, most vegyünk ki csak innen pár érdekesebbet:

  • a megélhetési és lakhatási válság súlyosabb probléma Magyarországon, mint a jogállam jelentős gyengülése, de a kettő nem választható el egymástól;
  • a liberális demokrácia intézményközpontúsága megbukott;
  • az az európai álláspont zöldügyekben, hogy fizessenek az óriásszennyezők, és ne a hétköznapi emberek.

Satöbbi, satöbbi. Ahogy a 24.hu szemléje fogalmaz: »a beszélgetés során sok szakpolitikai kérdés szóba került« – hogy aztán a szemléből véletlenül se derüljön ki, hogy mik ezek a szakpolitikai témák, az interjút szemléző magyar sajtóorgánumok többségét ugyanis egy dolog érdekelte az anyagból: mi rosszat mond Donáth Anna az összefogásról?

A hvg.hu, a Népszava, a Klubrádió és a 168 Óra szemléiben nem arról van szó, hogy ez kapta a kiemelt helyet a címben, de a cikkekben is csak ezekből a részekből idéznek extenzíven. Ugyanez igaz volt egy korábbi Donáth Anna-interjúra, de ugyanez igaz Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt gyakorlatilag minden megszólalására is.

Márki-Zay – direkt vagy véletlenül: nem tudni, és mindegy is – mond valami ökörségnek hangzó, vagy legalábbis nagyon kérdőjeles mondatot, mondjuk egy húszperces interjúban egyet: az rögtön szalagcím, csámcsog rajta egyet a körúton belüli értelmiség, az azonban általában a szemlékből nem derül már ki, hogy miről beszélt még Márki-Zay Péter.”

Nyitókép: Mandiner archív

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Márki-Zay – direkt vagy véletlenül: nem tudni, és mindegy is – mond valami ökörségnek hangzó, vagy legalábbis nagyon kérdőjeles mondatot"

Szóval szerinted "MINDEGY IS", hogy a kormányra törő politikai tömb kormányfőjelöltje DIREKT (!) mond esetleg baromságokat.
Igazi újságíró vagy, Pintér, na... az elfogulatlan fajtából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés