Az isten szerelmére, arról győzzétek meg az embereket, hogy győzni tudtok

2022. január 12. 10:37

Ron Werber
HVG
Márki-Zay Péterben megvan minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában.

„Az egyesült ellenzék két hónapig csendben volt, decemberben kezdtek el újra megjelenni a nyilvánosság előtt. A tárgyalások pont olyan nehézkesen haladtak, mint vártuk, Márki-Zay Péter szerint pedig voltak, akik belülről buktatták volna meg. Tapasztalatai alapján mi a legnagyobb kihívás egy ilyen szerteágazó koalíció egyben tartásánál? Mekkora probléma négy hónappal a választás előtt rejtőzködni a kampánnyal, és mit árul el, hogy nem tudtak könnyedén egyesülni Márki-Zay mögött a pártok?

A legnehezebb és egyben a legfontosabb feladat egy ilyen koalíciónál az, hogy őszinte összefogás és kölcsönös bizalom alakuljon ki a partnerek között. Ez az alapfeltétele mindenfajta tervezésnek és egy sikeres kampány végrehajtásának, enélkül nincs szó tényleges együttműködésről, nem alakulnak ki az ehhez szükséges struktúrák. Ebből fakad az országos szintű mozgósítás is, ennek hiányában tehát esély sincs a győzelemre.

Persze, lehet sajtótájékoztatókat és tv-interjúkat tartani, de nem ez fogja kifejezni a tényleges összefogást, inkább arra szokták használni, hogy leplezzék a háttérben lévő problémákat. Ez volt a 2014-es Összefogás története: a bizalom teljes hiánya a koalíciós partnerek között ahhoz vezetett, hogy szervezeti szinten sem volt semmiféle összhang. (...)

Márki-Zay Péter ettől még jó kihívója Orbán Viktornak?

Nem találkoztam vele, és nem láttam a munkáját, a sajtó alapján pedig nem értékelhetem. Az biztos, hogy a két győzelem Hódmezővásárhelyen alapvetően hozzájárult ahhoz a narratívához, hogy ha valaki, akkor ő megküzdhet Orbánnal. Emlékszem az ellenzékiek reakciójára, amikor 2018-ban, majd 2019-ben is sikert aratott. Az ideológiai különbségek érezhetőek voltak, viszont mindenki örömmel fogadta az új játékost és azt a reményt, amit hozott. Ehhez hozzátettek az ő tudományos, szakmai és családi profiljai is. Mindezek ellenére úgy vélem: párton kívüli politikusként tapasztalatlanul mozoghat az összefogásban. Egy ilyen szerteágazó koalíció csapattá kovácsolásához a személyes tehetség mellett rengeteg tapasztalatra, kompromisszumra és türelemre van szükség.

De biztos vagyok abban, hogy egy intelligens ember ehhez hamar tud alkalmazkodni. És ne felejtsük el: amit sokan nyersségnek neveznek Márki-Zayval kapcsolatban, az az előnyére válhat. Úgy fest, hogy kellő felkészültséggel megvan benne minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában. Még egyszer hangsúlyozom viszont: Márki-Zay legfontosabb kihívása az, hogy őszinte együttműködést hozzon létre az egyesült ellenzéken belül. Ez megelőzi azt, hogy az ő és Orbán Viktor összecsapásáról beszéljünk. (...)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 186 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez annyira meggyőző:
"Nem találkoztam vele, és nem láttam a munkáját (...) De biztos vagyok abban, hogy egy intelligens ember (...) Úgy fest, hogy kellő felkészültséggel megvan benne minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában. "

"Márki-Zay Péterben megvan minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában."

Weber sem a régi már. Lófasz nincs Makizajban, csak a kényszeres nagyotmondás.

A mostani, egyébként megdöbbentően szerény statisztikai különbség a kormánypártok és az ellenzéki szövetség választási esélyei vonatkozásában is jelzik, hogy a Fidesz még mindig nem jött ki a Karmelita kolostorból, még mindig nincs az emberek között, Orbántól az önkormányzati képviselőig........S még mindig csapnivaló a médiája.

"Nem találkoztam vele, és nem láttam a munkáját, a sajtó alapján pedig nem értékelhetem."
majd pár sorral később:
"Úgy fest, hogy kellő felkészültséggel megvan benne minden, hogy legyőzze Orbánt bármilyen élő vitában, szócsatában."

Ez hülye.

Nem Ron Werber a neve? Mindenesetre, 2002-ben is csak a láncszavazás csalásával tudott érvényesülni.

Ron Weber vissza akarja adni a kölcsönt?

,Az MSZP 2002 után egy ideig még védte Werbert, Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese például azt mondta, hogy tíz Wermer Andrást sem adnának Ron Werberért. Kovács László pedig egy interjúban hízelgett úgy, hogy az izraeli tanácsadó hozta azt a pluszt, amivel megnyerték a választást.

A korábban az izraeli Munkapártnál, majd Romániában Ion Iliesu pártjának segítő Werberről azóta kiderül, hogy Magyarországon ugyan új dolgokat hozott a kampányban, de valójában közepes képességű szakember, ahogy későbbi, nem különösebben jelentős megbízásai is bizonyítják.

Az MSZP-vel elég viharos volt a kapcsolata. A 2002-es győztes választás után elég hamar megromlott Werber viszonya az MSZP-vel, szakítottak is, de a 2004-es EP-kampány előtt visszahívták. Azt viszont már elbukták a szocialisták. Ezután, már Gyurcsány Ferenc alatt, megint elválltak az útjaik.

Aztán Mesterházy Attila pártelnök váratlanul 2012-ben felmelegítette a kapcsolatot. Optimisták voltak, Ron Werber a szocialisták választmányi ülésen azt mondta, hogy az MSZP tízszer felkészültebb a választásokra, mint 2001-es Magyarországra érkezésekor volt. „Úgy fogalmazott, hogy ha a fele igaz annak, amit mondunk, akkor meg fogjuk nyerni a választásokat, méghozzá simán” – közölte Mesterházy Attila sajtótájékoztatón. De persze óriási bukta lett, Werber pedig szokatlan módon a sajtón keresztül kezdett üzengetni a szocialistáknak. ,,

"Az isten szerelmére, arról győzzétek meg az embereket, hogy győzni tudtok"

Még nem lehet. Az amerikai szoftver megérkezéséig ezt nem lehet állítani. A halottak betáplálásához is idő kell.

2002-ben is ez a fajta elbizakodottság vezetett a rendszerváltás utáni legsötétebb 8 évhez.

Válaszok:
Türelem | 2022. január 12. 13:47

Nyugaton éltem át, igazi csalódás volt látni a Fidesz akkori felkészületlenségét, megvezethetőségét. Most itthonról szemlélődöm, de a Fidesz kampány szereplése időnként a 22-es időkre emlékeztet. S ketyeg az óra......Jámbor már hűti a győzelmi pezsgőt, szervezik az utcai parádét, megrendelték a petárdákat, nekem a Fidesz küldi a gépemre a sablon szövegeket, meg sem nyitom. Pedig a tét óriási.

nem látom, hogy a Fidesz, Orbán lázasan szervezné a civil szférát, néhány lelkes helyi aktivista próbálja pótolni azt, amit a Fidesznek kellene csinálnia. Az ellenzék mozgósította a művészvilágot, a zenészeket, énekeseket. Fidesz részről e téren nyomokban semmi.

2002-es időszakra emlékeztet.....szóval ne legyen igazam, de viszonylag széles körrel érintkezem, s amit tapasztalok óvatosságra int, semmi ok a hurrá optimizmusra. A pezsgőt másnap is megvehetjük, ha győzünk.

Sátánzsidó.
Tipikus

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés