A kazah ügy a propagandában

2022. január 12. 15:53

Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás
A Klubrádió a török sajtóhoz hasonlóan részinformációkkal befolyásolta a közönségét.

„Mindez a mostanihoz hasonló helyzetet  bármikor előidézhet, amire akár Törökország is rámozdulhat. Hírek szerint Ankara enyhén szólva neheztelt, hogy egészen a legutóbbi hétig a Nurszultán Nazarbajev gyámsága alatt állt Kaszim-Zsomart Tokajev államfő Vlagyimir Putyinhoz fordult a segítségkéréssel, nem pedig Recep Tayyip Erdoganhoz. A török sajtó három napon át nem is szólt az ODKB-nek a polgárháború megelőzését, a békés viszonyok megteremtését szolgáló kazahsztáni hadműveletéről. Amikor pedig hírt adott róla, csupán az oroszok, a belaruszok és az örmények, vagyis csupán a keresztények részvételét említette, a muszlim kirgizeket és tádzsikokat nem.

Apróságnak tűnhet fel, mégis ennek a magatartásnak ugyanaz a gyökere, mint amit a Klubrádióval kapcsolatban felemlegettem: a hírt úgy tálalják a közönségnek, hogy az megfeleljen az előzetesen kialakított propagandaháborús szempontoknak. A főleg amerikai neoliberális felfogást és érdekeket szolgáló médiumainkban, amelyek sorába tartozik a Klubrádió is, általában az cél, hogy Oroszországot, s annak vezetőit a feketébbnél is feketébb színekkel fessék meg. Ők ugyanis – mint Antony Blinken amerikai külügyminiszter épp a kazahsztáni műveletekkel összefüggésben figyelmeztette az érintetteket – ahova beteszik a lábukat, nem egyhamar mennek el. Van – leginkább persze volt – ebben valami, de a mérleg másik oldala ennél jóval súlyosabb. Hiszen ma az USA körülbelül 750 kisebb-nagyobb katonai bázist tart fenn legalább 80 országban. A kép egy valóban egyensúlyra, tényszerűségre törekvő sajtó esetében, szerintem, ezzel a megjegyzéssel válik teljessé…”

Nyitókép: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,Oroszországot, s annak vezetőit a feketébbnél is feketébb színekkel fessék meg. Ők ugyanis – mint Antony Blinken amerikai külügyminiszter épp a kazahsztáni műveletekkel összefüggésben figyelmeztette az érintetteket – ahova beteszik a lábukat, nem egyhamar mennek el. Van – leginkább persze volt – ebben valami, de a mérleg másik oldala ennél jóval súlyosabb. Hiszen ma az USA körülbelül 750 kisebb-nagyobb katonai bázist tart fenn legalább 80 országban.,,

Az USA sem különb, pedig semmi keresnivalója sincs Ázsiában, ahogy Afrikában sem. Az oroszok még mondhatják, hogy orosz ajkú emberek sokasága él Kazahsztánban - ahogy Ukrajnában is - hiszen valamikor Szovjetunióhoz tartozott.
Vajon mit szólna az USA, ha kiválna és önálló állam lenne Alaska és konfliktus esetén beavatkozna Oroszország?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés