A magyar balos újságírás krémjével indul a 444 kiadójának tényellenőrzője

2022. január 12. 17:58
Olyan kijelentéseket és információkat vizsgálnak, amik jelentősen befolyásolják a közéletet vagy nagy kárt okozhatnak.

Elindult a 444 kiadójának tényellenőrző oldala, a lakmusz.hu. A csapat saját bevallása szerint olyan kijelentéseket és információkat vizsgál, amelyek széles közönséghez jutnak és jelentősen befolyásolják a közéletet. Azt írják, hogy különös figyelmet fordítanak a politikusok és egyéb közszereplők kijelentéseire.

A tényellenőrzés módszertanával kapcsolatban azt írják, hogy elsősorban megbízható, elsődleges források alapján dolgoznak, a hivatkozásaikat pedig lehetőség szerint hivatkozva tüntetik fel a cikkekben. A lakmusz.hu sem zárja ki a bizonyos újságírói körökben kedvelt névtelen forrásokra való hivatkozás módszerét, de azt ígérik, hogy erre csak akkor kerül sor, „ha ezt a téma érzékenysége és a forrás biztonságának fenntartása indokolja”, és ha az állításait más, független forrásból ellenőrizni tudják.

A tényellenőrző szerkesztőség az Európai Bizottság támogatásával működik a Magyar Digitális Média Obszervatórium részeként. Ez az AFP francia hírügynökség, a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt., az ELTE-n működő Media Universalis Alapítvány és az ePressPack projektje.

A lakmusz.hu csapata jelenleg három állandó munkatársból áll. A portál főszerkesztője a Direkt36 nevű portálról ismert Zöldi Blanka. A csapat tagja Diószegi-Horváth Nóra is, aki a magát rendszerkritikusnak valló Mérce.hu főszerkesztője volt tavaly májusig. A harmadik munkatárs Neuberger Eszter, aki a 444-re és előtte az Abcúgra is írt. 444-es újságíróból a közreműködők között sincs hiány, így várható Herczeg Márk és Király András tényellenőrzéseinek megjelenése is. Szintén a Magyar Jeti holdudvarából érkezik Hegyeshalmi Richárd is, aki a Qubit nevű tudományos oldal munkatársa is. A lap igazgatásáért Erdélyi Péter felel, aki a 444-nél is hasonló feladatokat végez. A Media Universalis alapítványtól négyen írnak majd a lakmusz.hu-ra, és a csapat tagja lesz az egykori indexes, most AFP-s Záborszky Ede is, aki a Facebook magyarországi tényellenőrzője is. A vele készült interjúnkat ide kattintva olvashatják:

„A dolgunk, hogy az álhíreket tételesen cáfoljuk” – Záborszky Ede Facebook-tényellenőr a Mandinernek
Hogyan működik a facebookos tényellenőrzés a valóságban? Mit szűrnek és mit nem, s mi lesz a vélemények kezelésével? 

A nyitóképen: a lakmusz.hu csapata. Fotó: lakmusz.hu/Botos Tamás 

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ők a balos újságírásnak nem krémje, hanem három réme. Amúgy pedig puszta tények nincsnek, ezért mindenbe bele fogják magyarázni a balos kampányérdekeknek megfelelő hazugságaikat.

Ezért az elvtársakkal fogják kezdeni:
„A kommunista társadalmak tanulmányozása során arra a következtetésre jutottam, hogy a kommunista propaganda célja nem a tájékoztatás vagy a meggyőzés volt, hanem a megalázás. Ezért minél kevésbé felelt meg a valóságnak, annál jobb volt.
Amikor az embereket arra kényszerítik, hogy csendben elviseljék a legnyilvánvalóbb hazugságokat, vagy ami rosszabb, hogy maguk is a hazugságok ismétlésére vannak kényszerítve, akkor egyszer és mindenkorra elveszítik érzéküket a becsületességhez.
A nyilvánvaló hazugságok jóváhagyása arra vezet, hogy az ember maga is a gonosz részévé válik. Az ember bármivel szemben való ellenállása ezáltal gyengül, sőt tönkremegy. Egy társadalmat, mely becsületileg kiherélt hazugokból áll könnyű irányítani.”
(Theodore Dalrymple, angol pszichiáter, író, gondolkodó, FrontPageMagazine.com, 2005. augusztus 31.)

Eszembe jutott a Facebook tényellenőrző oldala, amikor beperelték, hogy konkrét kárt okozott a cikk mellé rakott minősítésük, akkor arra hivatkoztak, hogy az nem tény, hanem vélemény.
Pont ezt a szakmaiságot és gerincet előlegezem meg a 444 hasonló szolgáltatásának.

Aztán ki-f-szt érdekel a lakmusz? Úgyis ugyanazok fogják olvasni ezt is, mint akik a 444-et, meg a Qubit nevű tudományos bolsevista médiát. Önfelszopás.

Borzalmas mosolyok, borzalmas emberek arcáról?...!
Sajnos, igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés