Alapvetően egyetlen népszavazás lesz áprilisban

2022. január 12. 15:31

Donáth Anna
Szabad Európa
Technikai részletkérdés, hogy bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólítsuk-e fel az embereket a homofób témában. Interjú.

Elégedett a gender és a női téma megjelenésével a közös programban?

Soha nem lehetünk elégedettek addig, amíg nincs teljes nemi egyenjogúság Magyarországon.

Ön a párt romastratégiáján dolgozott. Miután elnökké választották, nyilatkozta, hogy fáj a szíve, mert későn érkezett, a listaállítás végére, és a Momentum-lista első tizenöt helyére nem került cigány képviselő.

Sokkal fontosabb, hogy kormányváltás után hogyan fogunk elindulni azon az úton, amelyet a Fidesz ki sem akart építeni. Hogyan tudjuk támogatni az oktatást? A társadalmi mobilitás nemcsak a cigányságnak fontos, hanem mindenkinek, hiszen senki nem tehet arról, hova született. A társadalmi mobilitásnak az az alapja, hogy milyen oktatási rendszerünk van. Nagyon fontosnak tartom, hogy amikor romastratégiáról beszélünk, ne csak a fióknak írt programról legyen szó, hanem építsük be a kormányzati előkészítő megbeszélésekbe, hozzuk vissza a roma referenseket a különböző államtitkárságokon. Minden szakpolitikai szinten jelenjen meg, hogy a cigányság problémáinak kérdéseire hogyan tudunk valós megoldásokat hozni. Nem gesztusokra és szimbolikus politizálásra van szüksége a magyar cigányságnak, hanem igazi segítségre és arra, hogy esélyt kaphassanak, hogy megmutassák, hogy részei a magyar társadalomnak. Ne beszéljünk külön cigánykérdésről, hanem viselkedjünk úgy, hogy Magyarország mindannyiunké, a cigányságot beleértve. Közösen kell megoldásokat találni.

Természetesen nem díszcigányok fogják ezt a kérdést megoldani, de azért ön mégiscsak is fontosnak tartotta volna, ha megmutatkozik a listaállításnál is a roma ügy iránti elkötelezettség. De akkor ezt engedjük el. Miért nem mondanak semmit közösen az elnökválasztásról?

Ez még mindig vita tárgya, hiszen ez egy ismételt csapdahelyzet a Fidesztől. Én azt gondolom, hogy az ellenzéknek kell állítania egy közös köztársasági elnököt.

Mit csináljon az ellenzéki szavazó akkor, amikor megkapja a szavazólapokkal együtt áprilisban a homofób népszavazás kérdéseit? Miért nem mondanak nekik valamit?

Alapvetően egyetlen népszavazás lesz: arról, hogy Orbán Viktor marad-e a miniszterelnök, vagy sem. Az technikai részletkérdés, hogy bojkottra vagy érvénytelen szavazásra szólítsuk-e fel az embereket a homofób témában. De egyetértek: kell közös ellenzéki álláspont, minél hamarabb. Nincs vita a hat párt között abban, hogy a homofób népszavazás bevonása a választás napjára figyelemelterelés és dezinformáció.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a homofób népszavazás bevonása a választás napjára figyelemelterelés és dezinformáció"

Egyeztess Szabó Timikévél, az ő ötlete volt.

A gyermekvédelmi törvény pártokon átívelő nagyarányú egyetértést hozott létre, ezért itt az ellenzéki kapálódzás nem sokat segít. Más szóval: sok gyermekét féltő ellenzéki fog a törvény mellett szavazni,
.

Én rátok nem szavazok, mert mind fehérek vagytok.
A Fideszben legalább van cigány meg zsidó (Márkí-Zay óta).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés