Márki-Zay Péter: Az én antiszemitizmusom

2022. január 11. 18:06
Trencséni Dávid
168 Óra
Nem vonjuk kétségbe az őszinteségét: ami a szívén, az a száján.

„Márki-Zay Péter antiszemita – efelől kétségünk se legyen. Nem azért, mert listázni akarja, vagy nyilvántartja a Fideszben ülő zsidókat. Dehogy akarja. Nem vonjuk kétségbe az őszinteségét: ami a szívén, az a száján. És épp az a baj, ami a szívében, vagy az agyában van.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a »Fideszben kevés a zsidó«. Hagyjuk most, hogy vajon mennyi a kevés és mi van akkor, ha túl sok. Az egészben a legszörnyűbb, hogy Márki-Zay azt hiszi: hízelgett. Szerinte – a mondatból legalábbis ez süt – ha több lenne a zsidó a Fideszben, a kormánypárt is jobb (vagy neki jobban tetsző) lenne. Ezzel pedig valójában két dolgot állít:

1.) Létezik »A zsidó«. Pontosabban: csak »A zsidó« létezik. A zsidó az egységes, egyforma, az, hát… az olyan zsidós. Fel sem tételezi, hogy a zsidó, az épp olyan, mint a kipcsak, az argentin, a katolikus vagy épp a hódmezővásárhelyi: az egyik ilyen, a másik olyan. Nem. Minden zsidó egyforma.

2.) »A zsidónak« van(nak) tulajdonsága(i). Mindegyiknek ugyan az(ok). Ezért ha többen vannak, jobban érvényt tudnak szerezni a tulajdonságuk kiváltott hatásnak. Márki-Zay szerint csupán attól, hogy valakinek zsidók a felmenői – vagyis az általános (nürnbergi) felfogás szerint zsidó –, máris rendelkezik tipizálható és megmásíthatatlan, úgynevezett zsidó tulajdonságokkal. Hogy ezek jók-e avagy rosszak? Nem tudjuk, MZP ezt már nem fejti ki – de szükségtelen is. Maga az alapfelvetés maximálisan kimeríti az antiszemitizmus szótári alakját.”

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemnem, elfti, rossz volt a premisszátok. A Fidesz szimpatizánsai nem zsidógyűlölők. Máris érthetőbbé válik a nagyvilág, nem?

Ez egy tisztességes írás.
Mert prekoncepciótól mentes, azaz: tárgyszerű, korrekt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés