Márki-Zay Péter fellépése hiteltelen, komolytalan és csak káoszt ígér

2022. január 10. 11:01

Máthé Zsuzsa
Facebook
Minden kétség nélkül kimondható: teljesen eltévedt ebben a politikai kultúrában.

„Mondjuk ki: alkalmatlan. A politikai beszéd rétegzett diskurzus. Egy értékrend/politikai irányvonal mellett felsorakozott, a »polisz ügyeit« hallhatóan és nem titkolt meggyőzési, befolyásolási céllal tárgyaló aktorok más-más szempontból közvetítik az adott felfogás lényegi üzenetét.

Nagyon egyszerűen: másképp szólal meg – politikai hovatartozástól függetlenül – egy holdudvarhoz tartozó művész vagy tudós, egy vitaműsort vezető újságíró vagy blogger és más nézőpontból – immár az irányszabás és az ebből fakadó milliomnyi döntés felelősségét is átérezve – kell hogy szóljon az, aki ilyen vagy olyan szinten aktív politikusként, hús-vér emberek bizalma, felhatalmazása alapján vesz részt a közéletben. A felelősség ugyanis megfontolásra, józanságra kötelez.

Különösen igaz ez az ország első, a magyar közjogból fakadóan meghatározó pozíciója, a miniszterelnöki tiszt betöltése és az erre való aspirálás tekintetében. A szivárványkoalíciót jelenleg vezető Márki-Zay Péter, immár minden kétség nélkül kimondható, teljesen eltévedt ebben a politikai kultúrában, melyet persze vagy belülről érez valaki vagy megette a fene, és lesüllyed a napi csetepaték, vádaskodások, sejtetések szintjére, szétporlasztva saját politikai támogatóinak nagy nehezen összetákolt építményét is.

E belső kontroll, átérzett felelősségérzet, távlatos, stratégiai gondolkodás nélkül pedig hiába állítanak valaki mellé cenzort, a fellépése hiteltelen, komolytalan lesz és csak káoszt ígér. Az arányérzék hiánya miatt ráadásul veszélyes is, belegondolni is rossz, milyen össze-vissza kormányzati lépések következnének mindebből.

(Az már egy másik kérdés, hogy a baloldal »jobboldali« miniszterelnök-jelöltje látványos amortizációjának sokan örülnek »övéi« közül, elsősorban saját tábornoka, aki csak eszközként használja – kérdés, kitart-e vele tavaszig?) Mindenesetre egy biztos, a Márki-Zay névre keresztelt zsákutcát messziről el kellene kerülnie Magyarországnak.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami valószínűleg még mindig a kevésbé rossz lenne. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha akkora felhatalmazással kormányozhatna ez az őrült, mint most Viktor.

Még mindig jobb, ha egy szekeret 6 veszett ló cibál mindenféle irányba, mintha egy.

Példának állítani az amerikai közegészségügyet, minden határon túl megy.
Az angolul olvasóknak:
https://www.unz.com/runz/ameri..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés