A transzneműek eltörlése – válasz Puzsér Róbertnek

2022. január 7. 12:05

Velansits Arnold
Index
Egy többszörösen marginalizált társadalmi csoport ellen hergelni morálisan nem elfogadható dolog.

»J. K. Rowling eltörlése« címmel írt lendületes, indulattól és messzire vezető kijelentésekkel gazdagon ellátott szöveget az Indexre Puzsér Róbert. Mielőtt megállnék, és elkezdeném sorolni, hogy milyen hosszú listája van annak, amikor Róbert egyenlő erejűnek állítja be a liberális „kurzust” (aminek valami csoda folytán az úgynevezett „transzlobbi” is része) és az „illiberális kurzust”, meg kell jegyezzem: Puzsér Róbert véleménye ebben az ügyben természetesen a magyar mainstream újságírás gondolatait kiválóan tükrözi – és az ég adta világon semmiben nem tér el tőlük.

Ahogyan a Telex úgy fogalmaz, „vélt transzfóbiája” van Rowlingnak, ahogy a 444 konzisztensen csak úgy hivatkozik a dologra: a transzfóbiával vádolt szerző – miközben a transzszervezetek kritikáit meg sem próbálják hitelt érdemlően bemutatni. Az Index ide kapcsolódó írásai sem igazán árulkodnak elfogulatlanságról, ahogy a Partizáné sem: tavaly Gulyás Mártonék a Partizán Facebook-profilján arról beszéltek, hogy „a transzembereket a nőkkel szemben kijátszó »mozgalmak« a patriarchátus legocsmányabb ügynökei, és kizárólag megvetést érdemelnének, és semmi esetre sem komolyan vételt”.

Marad a Mérce, de állj, mégsem marad: a magyar baloldalon is igazán jól ismert törésvonal az úgynevezett „TERF-kérdés”: az angolszász radikális feminista vonalat követő írók többször megnyilatkoztak már a Mércén belül is arról, hogy mennyire veszélyes ez a mozgalom a feminizmus egészére nézve – ahogy módszeresen és véleményem szerint itt-ott szándékosan félreértik az interszekcionalista feminizmus céljait és gondolatait. Tehát a»transzlobbi« – Magyarországon legalábbis biztosan – magára maradt. Nincsenek szövetségesei, nincsenek az álláspontjukat bemutató viták, a Rowling ámokfutása óta eltelt két évben minden egyes »Rowling-botrány« kapcsán az ő megszólaltatásuk nélkül beszélnek az ügyről.

Cseréljük le a transzlobbi szót, mondjuk, a meleglobbira, a hajléktalanlobbira, a magyar romákra, és máris láthatnánk, hogy micsoda igazságtalan bemutatása ez a valóságnak: mintha egy neoliberális magyar politikus nyilatkozatai alapján döntenénk el, hogy pontosan milyen képet is alkotunk a budapesti hajléktalanokról, és őket egyáltalán nem kérdeznénk meg a dologról. 

Mit akarhat tehát ez a misztikus transzlobbi? A Róbert írásában sejtetett valóság szerint most épp leginkább azt, hogy engedjék csak azoknak a női személyi igazolvánnyal rendelkező »péniszes nőknek«, hogy megerőszakolják a női börtönökben a többi rabot. Eltekinthetnénk a statisztikáktól, írhatnánk hogy a legnagyobb veszélyt a női börtönökben két hatalmi csoport jelenti a rabokra: a férfi börtönőrök és a férfi nőgyógyászok, orvosok – mintha a társadalomban annyiszor megfigyelhető hatalmi dinamikák pontosan ugyanazt a vonalat követnék a női börtönökben is, mint az élet többi területén.”

Nyitóképen: A 2021-es Budapest Pride egyik résztvevője. Fotó: Ficsor Márton. Illusztráció

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na bumm, én meg transzrócsild, követelem a részesedésemet a családban.
Elolvasva a teljes cikket, a szokásos maszatolás a nem idézett, második fele: természetesen az erőszakoló, kukkoló transzok csak egy elhanyagolható kisebbség, ellenben szegény transzokat sokkal több és állandó atrocitás éri (ugyanezt az érvelést láttam már szegény erőszakoló, gyilkoló migránsok kapcsán is). Rowling meggyilkolásával meg nyugodtan lehet fenyegetőzni, hiszen az csak egy 140 karakteres csatorna, ő ennél sokkal hosszabb könyveket adott ki, hát mi itt a baj.
Ezt még kommentálni sem érdemes.

Szabadságot a transzformátoroknak is!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés