Frankfurter Allgemeine Zeitung: A közép- és délkelet-európai régióban gazdasági fellendülés várható

2022. január 7. 14:26
Richard Grieveson, a Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet alelnöke szerint a közép- és délkelet-európai országoknak a széndioxid-mentesítés és a digitalizáció változásaival együtt új, innováción alapuló gazdasági modellre lenne szükségük – írja a német lap.

Közgazdászok elemzése alapján a közép- és délkelet-európai régióban az idei évben gazdasági növekedés várható, bár ez a növekedés nem érné el a tavalyi 5,1 százalékot, amikor Lengyelország, Magyarország, Románia és Szerbia meghaladta a járvány előtti szintet. Közgazdászok arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy számos politikai kockázat fékezheti ezt a fellendülést, például az EU és Lengyelország, illetve Magyarország között

a jogállamisági kérdésekről folyó vita, valamint a közelgő magyarországi választások

– írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A növekedést gyengítheti továbbá, hogy az eurózónán kívüli országok, például Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Románia központi bankjai az infláció elleni küzdelem érdekében emelik az irányadó kamatlábakat. Richard Grieveson, a bécsi székhelyű Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) alelnöke szerint ahhoz, hogy a közép- és délkelet- európai országok képesek legyenek felzárkózni Nyugat-Európához, a széndioxid-mentesítés és a digitalizáció változásaival együtt új, innováción alapuló gazdasági modellre lenne szükségük.

A cikk szerint az autóipar a húzóágazat a térségben

Grieveson szerint Németország és Ausztria is profitálhat abból, hogy Közép- és DélkeletEurópában szükség van a strukturális átalakulásra, hiszen a visegrádi országok fontosabb kereskedelmi partnerek Németország számára, mint Kína, Amerika vagy Franciaország. A cikk szerint az autóipar a húzóágazat a térségben, ez az exportban is tetten érhető: Csehországban, Magyarországon és Romániában

a személygépkocsik az export több mint 20 százalékát teszik ki,

Szlovákiában pedig a teljes export több mint egyharmadát. Matteo Ferrazzi, az Európai Beruházási Bank (EIB) ipari szakértője kiemelte, hogy Közép- és Délkelet-Európa országai „gyári gazdaságként működnek az európai termelési hálózatokban, míg a nyugat-európai országok a központi gazdaságok szerepét töltik be”.

(Fotó: A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepségen Kecskeméten 2021. október 22-én.MTI/Ujvári Sándor)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés