Ferenc pápa: Egoisták, akik nem akarnak gyereket

2022. január 5. 19:25
A katolikus egyházfő szerint aggasztó, hogy sokaknál a háziállatok elfoglalják a gyerekek helyét, és örökbefogadásra buzdította azokat, akiknek nem lehetnek gyerekeik.

Ismét a szülőség és a gyermekvállalás fontosságát emelte ki és magasztalta Ferenc pápa a szokásos szerdai kihallgatásán, s egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokaknál a háziállatok foglalták el a gyermekek helyét – közölte a Szentszék sajtószolgálata.

„Az egoizmus egyik formájának tanúi vagyunk napjainkban. Azt látjuk, hogy vannak, akik egyáltalán nem akarnak gyermeket. Néha egyet vállalnak, többet nem, de vannak kutyáik és macskáik, amelyek elfoglalják a gyermekek helyét. Nevethetnek rajta, de ez a valóság” – fogalmazott a pápa. A katolikus egyházfő kifejtette, hogy a szülőség vállalásának elutasítása az emberek mellett a civilizációt is szegényebbé teszi, és a haza is megsínyli ezt. 

A pápa egyúttal örökbefogadásra buzdította azokat a párokat, amelyeknek nem lehetnek gyermekeik. 

„A gyermekvállalásban mindig van kockázat, de több a kockázat a gyermek nem vállalásában, a szülőség elutasításában” 

– fogalmazott, s arra intette híveit, hogy ne féljenek.  A vatikáni sajtószolgálat egyúttal azt is közölte, hogy előző nap a Szentatya a világ üldözött keresztényeiért mondott imádságot, s híveit is erre buzdította. 

A pápa korábban már többször felszólalt az általa „demográfiai télnek” nevezett jelenség ellen és a születésszámok drámai csökkenésére figyelmeztetett. Legutóbb december 26-án, a názáreti szent család ünnepe alkalmából elmondott beszédében szólította fel a szülőket, gyerekeket, egyházat és a civil társadalmat, hogy támogassák, védjék és őrizzék a családot. 

„Úgy tűnik, hogy sokan inkább gyermek nélkül élnek, sok pár inkább gyermektelen marad, vagy csak egyetlen gyermeket vállal, s ez tragédia” – jelentette ki akkor Ferenc pápa.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én még azt is elfogadom, ha egy nő nem akar gyereket, mert nem. Mert karriert akar, vagy mert "travel addict + wine lover" (szokásos női tinder profil bejegyzés, a férfiak inkább meneküljenek az ilyentől :D), ő dolga.

Azt viszont marhára utálom, amikor azon nyavajognak, hogy a szörnyű társadalmi elvárás, hogy legyen gyerekük, teljesen kikészíti őket. Nem a társadalmi elvárás nem hagyja őket nyugodni, hanem az anyai ösztön, ami a legtöbb nőben működik. Ezért van az, hogy sok nő kisállatokat pátyolgat, vagy mindenféle társadalmi csoportok elnyomatásán kesereg - ellene küzd, még akkor is, ha az adott csoportból senki nem kérte meg rá.

Értekezést nem írok a cölibátusról, de a lényeg: egy hiányérzet tudatos vállalása, egy Istentől kapott papi-segítő hivatás kedvéért. Így, és csak így vállalható. Baj, ha se felesége, se hivatása nincsen egy papnak...

"Én nem fogadom el."

Okés, ebből a szempontból pragmatikus vagyok. Mit tudok tenni ellene?

Az viszont, hogy a kormányzat a családokat támogatja, nem az egyedülálló kutyanevelőket, az teljesen érthető, és támogatandó törekvés az állam részéről, ennyiben én is támogatom a dolgot.

Hesspicsába X

Ennyi elmebeteget egy rakáson...

Az is egyre gyakrabban látható, hogy a nő 30-40 évesen jön rá, hogy a karrier, az utazgatás, meg a szabadidős éttermekbe-járkálás nem elégíti ki a vágyait. Kijelenti, hogy ő most már készen áll megállapodni, aztán meg elkezd panaszkodni, hogy hova tűntek az igazi férfiak.

Az "igazi férfiak", akik családot akarnak alapítani, és gyereket akarnak, méghozzá sajátot, és nem a másét, azok meg jellemzően nem a 40-es korosztályban keresnek partnert maguknak, érthető okokból.

Nem tudom, hány női vezető rendelkezik gyerekkel. A gazdagok megengedhetik maguknak, hogy legyen gyerek is, meg a vezetői posztot se kelljen otthagyni huzamosabb időre. Dadus, bölcsi, magánovi, magániskola, nem kell feladniuk a karrierjüket, csak ha otthon akarnak maradni. A középosztálynál probléma ez, nem a csúcsvezetőknél, főleg nem azoknál, ahol a férj is gazdag.

A miérteken sokan gondolkoznak, nem könnyű ügy. A fejlett országokban nagyon hasonló a tendencia.

Az biztos, hogy ezekben az országokban a gazdagok és a szegények vállalnak gyereket, a középosztály egyre kevésbé.

Olyan egymilliárd.

"mert a meddőségért ugyanolyan arányban felelősek a palik, mint a nők."

Ez nem igaz.

Erről lehet vitakozni, de a jelenlegi cölibátus-intézmény is tartható, "csak" személyes hittel, elkötelezettséggel, eleven Krisztus-tapasztalattal kell megtölteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés