The New York Times: Trump támogatja a „szélsőjobboldali” Orbánt

2022. január 4. 9:46
A lap azt írja, hogy „agresszív akcióinak” köszönhetően a magyar miniszterelnök a konzervatív amerikai politikai körökben is híressé vált.

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn hivatalosan is „teljes támogatásáról” biztosította azt a szélsőjobboldali Orbán Viktort, aki Magyarországot „illiberális demokráciává” alakította – írta a The New York Times cikke. A cikk kritikus hangnemben jegyezte meg, hogy Orbán és pártja azzal szilárdította meg a hatalmát, hogy gyengítette az ország független és demokratikus intézményeit: átírta a választási törvényeket, korlátozta a sajtószabadságot,

átalakította az ország alkotmányát

és megváltoztatta az igazságszolgáltatás tagjainak összetételét.

A lap rámutatott, hogy agresszív akcióinak köszönhetően Orbán a konzervatív amerikai politikai körökben is híressé vált: Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője egy hétig sugárzott Budapestről, Mike Pence volt alelnök pedig tavaly a konzervatív értékekről szóló konferenciára Magyarországra látogatott. A lap említést tett Trump és Orbán tradicionálisan jó kapcsolatáról és arról, hogy 2016 óta kölcsönösen támogatták egymást.

A cikk szerint hétfőn Trump

„erős vezetőként” üdvözölte Orbánt,

aki „hatalmas és csodálatos munkát végzett Magyarország védelmében, az illegális bevándorlás megállításában, munkahelyek teremtésben, a kereskedelemben, és a közelgő választáson meg kell engedni, hogy ezt továbbra is folytathassa”. A lap rámutatott, hogy a Fehér Ház elhagyása óta ez már a második alkalom, amikor Trump egy külföldi vezetőt támogat: tavaly Jair Bolsonarót, Brazília elnökét.

(Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án.MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szokásos mainstream hazugság. Genderék szélsőjobboznak, miközben a Jobbikot ölelgetik magukhoz. Tróger banda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés