Változás történt az oltások protokolljában

2022. január 4. 7:20
Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – derült ki Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb közzétett ajánlásából.

A közleményből kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt – számolt be az Index. Az NNK ajánlásából idézve a lap azt írja:  „A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.”

A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy

az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot.

Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs – emelték ki a közleményben. A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.

A negyedik oltás egyelőre nem indokolt

A 12–17 év közöttiek ismétlő oltásával kapcsolatban leszögezik, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható – emelték ki.

A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásából kiderült, hogy a bevezetése egyelőre nem indokolt, azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről. Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt – tették hozzá.

Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Összesen 145 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemá! Tök jogos a kérdése: a neye a magyar hatóságokkal együttműködve fölvett mindenféle oltásokat, de nem utazhat Ausztriába, mert Ausztria meg akarja leckéztetni Magyarországot. Jogos kérdés, hogy családilag hogyan maradhat ki ebből a csodálatos politikai konfliktusból. A válasz pedig, hogy egy pár hónap múlva esedékes 4. oltással, ami Pfeizer lesz.

Kivehetnék belőle ezt a mondatot: "Utazás, külföldi munkavállalás céljából való adása szakmailag nem indokolt."

Ha szakmailag nem is indokolt, politikailag indokolt lehet, és ha szakmailag nem árt, akkor ez is valami...

Komolyan, francér kötözködsz? A védettség azért fontos, hogy az ember olyasfajta dolgokat tehessen, mint az Ausztriába való utazás. Egy búvárharangban is védett vagy, oszt mégse jó ott. Szóval Hakapeszi olvtárs morgása teljesen jogos, mivel a neye védett a járványtól.

Mutass egy szakmai döntést, ami nem függ a politikától. Másrészt meg pont a szakmai ajánlás hozta szóba az "utazás" témáját. Csak hallgatni kellett volna.

Na és miért fontos nem meghalni? Hogy emiatt évekig retteghess a lakásodban ülve, vagy azért, hogy élj?

Jó. Az oltás neked azt ígéri, hogy kevesebb lesz a melód a kovidosok között, nekünk meg azt, hogy mehetünk Ausztriába és számos egyéb jó dolgot tehetünk. Egyenlőre egyik ígéret sem teljesen kerek, de mondjuk az oltások százalékaránya sem...

Na. Akkor most az általad írottak analógiájára próbáld meg magad beleélni a Hakapeszi család lelkiállapotába. Nekik az oltás nem adta meg eddig azt a jó dolgot, hogy mehetnének Ausztriába. És ezt sérelmezik. Joggal. Ennyi a történet. Valószínűleg azért együtt tudnak ezzel élni, nem lettek tőle sorozatgyilkosok vagy Gyurcsány-szavazók, de azért nem tetszik nekik, és ezt olvtársunk itt leírta. Ennyi.

Szerintem túltárgyaltuk :-) Én egy magyar oltási protokolltól csak annyit várok, hogy egyáltalán ne hozza szóba az utazást és a külföldi munkavállalást. Ha azután valakit az ezzel kapcsolatos politikai hülyeségek miatt beoltanak, és az szakmailag nem árt neki, akkor több is veszett Mohácsnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés