Nekem nőként nem lesz jobb attól, ha Novák Katalin lesz a köztársasági elnök

2022. január 4. 10:55

Juhász Vanessza
Mérce
A jobboldal egy általa mélyen elítélt eszközhöz, az identitáspolitizáláshoz nyúl.

„Orbán Viktor kormányfő nemrég jelentette be a hírt, miszerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli Áder János helyére köztársasági elnöknek. Ahogy az várható volt, a fideszes politikusok gratulációk közepette nyomban a vállukra emelték Novákot a közösségi médiában, mint az ország első női köztársasági elnökét. Az ex családügyi miniszter kijelentette az Indexnek adott interjújában, hogy nőként többletfeladatot jelent majd az államfői tisztség betöltése. Novák hozzátette, a jelölését számos nő saját sikereként élte meg. De hogy lett a macsó, férfi öltöző-politizálást folytató szexista Fideszből az a kormánypárt, amely az első női köztársasági elnököt adhatja az országnak? És voltaképpen miért jó ez a nőknek, ha egyáltalán jó?

Kezdjük talán azzal, hogy Orbán részéről Novák jelölése átgondolt stratégiai döntés volt. Rényi Pál Dániel influenszer politikusokról készült elemzésében a 444-en megjegyzi, a kormányfő a 2019-es önkormányzati vereség után azzal bízta meg Varga Judit igazságügyi és Novák Katalin családügyi minisztert, hogy adjanak dinamikus, fiatalos és nőies arcot az öregedő és macsóként elkönyvelt pártnak, és ezt kommunikálják a külföldi közönség felé is. A két politikus népszerűsége ezt követően rohamos növekedésnek indult, médiamegjelenéseiket szakemberekből álló kampánystábok koordinálták, melyre a párt nem kevés összeget fordított. Így tudott Novák Katalin a Fidesz sikeres női politikusaként és odaadó családanyaként tetszelegni a nyilvánosságban, miközben hűen követte a párt utasításait, és teljes mellszélességgel képviselte a kormány több sebből is vérző családpolitikáját. Nem mellesleg a Forbes listáján Novák lett a legbefolyásosabb magyar nő 2021-ben (Varga Judit csak a harmadik helyen futott be).

A Fidesz fiatalos arcai közé tartozik még a nemrégiben államtitkári kinevezést kapott Rácz Zsófia és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is. 

Az utóbbi években tehát a kormánypárt nagy hangsúlyt fordított arra, hogy női arcok is megjelenjenek az általuk keresztény-konzervatívként definiált politikai oldalon, a szakpolitikák terén azonban nem látjuk, hogy a nőjogok, vagy a nők elleni erőszak visszaszorításában történt volna érdemi változás.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudjuk, neked attól lesz jobb, ha a gender migráns feminista seggeket nyaló gyökérgyűjtemény banda jut hatalomra, a hibbant Márki-Zay vezetésével. Lapozzunk.

Ha jól értem, most egy libsi fejtette ki, miért is baromság a női (és minden egyéb akár bőrszín, akár szexuális irányultság alapján) kvóta.

Szabó Tímea, Vadai Ágnes, Szél Bernadett, Bangóné, Gurmai Zita, Lukácsi Katalin, Perintfalvi Rita...

:))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés