Soha nem közlünk a tízparancsolattal ellentétes hirdetéseket

2022. január 3. 20:22

Morvay Péter
Facebook
Felelősséggel tartozunk a hirdetőink felé is: nem fogjuk megalázni egyiküket sem – akár egyszemélyes kisvállalkozó, akár egy másfél milliárd lakosú ország vezetője.

„Idén lesz 25 éve, hogy a szerkesztőség egyik alapító tagjaként írom a Heteket. Sok jó ismerősöm pedig azóta olvas bennünket. Nekik és a lap sok ezernyi fiatalabb támogatójának köszönhetően egyetlen szám sem maradt el ebben a negyedszázadban.A támogatók köre széles: ide tartoznak hűséges olvasóink és hirdetőink is. Mindkét körnek köszönettel tartozunk és hálásak vagyunk a bizalmukért. Az olvasóinknak azért, mert olvasnak bennünket, a hirdetőinknek azért, mert hirdetnek. Nem véletlen ez a sorrend: hiszen nem azért írjuk az újságot, hogy hirdetéseket közöljünk, hanem azért közlünk hirdetéseket, hogy újságot írhassunk mindazoknak, akik megtisztelnek bennünket az érdeklődésükkel.

A 25 év alatt az alapvető morális szempontok mellett (nem közlünk a tízparancsolattal ellentétes hirdetéseket) még egy szempontot mindig következetesen betartottunk: nem közültünk soha olyan hirdetést, ami bármilyen szempontból korlátozta volna azt, hogy mit írhatunk meg. Én magam több mint 1200 cikket írtam eddig, egyetlen sincs köztük olyan, amit hirdetők diktáltak vagy éppen cenzúráztak volna. És így van ezzel minden munkatársam is.

Amikor pedig cikk formájában jelenik meg hirdetés, akkor azt pontosan jelezzük olvasóinknak. Így tettünk Hszi elnök újévi köszöntőjével is, ami miatt a Hetekkel szemben politikai és vallási szempontból ellenérdekelt médiában vezényszóra, azonos címmel és szöveggel deresre húztak bennünket. Láttunk ilyet nem egyet, ismerjük a forgatókönyvet és a szerzőit is.De nincs ezzel gond: hiszünk a vélemények szabadságában, akkor is, ha ezt velünk szemben gyakorolják. Így van ez a hirdetésekkel is: ahogyan van olyan reklámozott termék, amit én nem vennék meg, volt már olyan politikai hirdetés is, amelynek üzenetével olvasóink egy része – akár köztük én magam is – nem értett egyet.

De soha nem jutott eszünkbe, hogy ezért becsméreljük a hirdetőt vagy hibáztassuk az olvasóinkat. Bibliai alapelv, hogy a jóért nem fizessünk rosszal. Ezért tisztelettel megértem azokat, akik valamilyen hirdetés miatt méltatlankodnak, de ugyanilyen felelősséggel tartozunk a hirdetőink felé is: nem fogjuk megalázni egyiküket sem – akár egyszemélyes kisvállalkozó, akár egy másfél milliárd lakosú ország vezetője. Amit pedig meg akarunk írni Kínáról, a jövőben is megírjuk, ahogy eddig is. A keresztények helyzetéről is, ugyanúgy, ahogyan beszámolunk a nyugati világban történő keresztényüldözésről is.

Mert figyelmes olvasóink tudják, hogy ma nem csak Kínában kell bíróság elé állni keresztényeknek a bibliai hitük miatt, hanem az Egyesült Államokban vagy éppen Finnországban is. Ezért jó a lelkiismerettel számítunk a jövőben is olvasóink és hirdetőink bizalmára.Köszönet ezért a Hetek minden támogatójának.”

Kép: Wikipédia

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés