Orbán Balázs: Az atomenergia az uniós energiaárak kiküszöbölésében is fontos szerepet játszik

2022. január 2. 16:24
Az államtitkár szerint Magyarország jelentős szerepet játszott abban, hogy Brüsszel elismerte: az uniós gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez az atomenergia-ágazat is hozzájárulhat.

Az Európai Bizottság január elsején kiszivárgott javaslattervezete szerint az atomenergia és a földgáz is bekerülne az energiaágazatban megvalósuló beruházások zöld címkézési rendszerébe – írta közösségi oldalán Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a dokumentum alapján az atomerőműveket több feltétel mellet lehet fenntarthatónak tekinteni, például

ha az adott ország biztosítani tudja, hogy azok nem okoznak jelentős kárt a környezetnek,

ami magában foglalja a nukleáris hulladék biztonságos elhelyezését is. Orbán Balázs azt írja: az atomenergia legfőbb szószólója jelenleg Franciaország, ahol a teljes villamosenergia-termelés mintegy 70 százalékát teszi ki a nukleáris energia.

A V4-es tagállamok, köztük Magyarország – amelynek négy reaktora az ország villamosenergiájának 48 százalékát termeli – szintén jelentős szerepet játszott abban, hogy Brüsszel elismerte, hogy az uniós gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez szükséges tiszta energia előállításához az atomenergia-ágazat is hozzájárulhat.

„A Bizottság tervezetének javaslattá válása, majd elfogadása több szempontból is pozitív fejlemény lenne, ugyanis az atomenergia nemcsak a klímasemlegesség elérését teszi lehetővé, hanem az uniós energiaárak kiküszöbölésében, valamint az EU energiafüggőségének csökkenésében is fontos szerepet játszik” – zárja bejegyzését az államtitkár.

Fotó: Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / AFP. Illusztráció.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés