Kigyulladt a dél-afrikai parlament épülete Fokvárosban

2022. január 2. 9:12
Több mint 35 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek a jelek szerint az épület tetejét fenyegetik – közölte a Fokvárosi Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője.

A tető kigyulladt, és a nemzetgyűlés épülete is lángokban áll” – mondta Jermaine Carelse, a Fokvárosi Tűzoltóság és Mentőszolgálat szóvivője, aki erősítést kért a helyszínre. „A tüzet nem sikerült megfékezni, és repedések keletkeztek az épület falain” – tette hozzá.

A helyszínen készített videofelvételeken az volt látható, hogy a város központjában lévő épületből sötét füst száll az ég felé. A tűz a kora reggeli órákban keletkezett a harmadik emeleti irodákban, és átterjedt a nemzetgyűlés üléstermére – közölte a helyi médiával Carelse. A tűzben, amelyet a biztonsági őrök jelentettek, nem sérültek meg emberek. Több mint 35 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek a jelek szerint az épület tetejét fenyegetik – tájékoztatott.

Tavaly áprilisban a tengerparti városra néző Asztal-hegyen tűz ütött ki, és elpusztította a tekintélyes Fokvárosi Egyetem könyvtárának egy részét.

(MTI)

 

Nyitókép: RODGER BOSCH / AFP

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A legnagyobb meglepetés az, hogy a táradalom kovászaként funkcionáló, 130 IQ fölötti smart frakció mérete a picike Magyarországon nagyobb, mint a komplett afrikai fekete népességé, ami most másfél milliárd felé tart. Aztán majd nézünk egy nagyot, 2100 körül amikor a négymilliárd, felerészben debil szintű néger elindul az ennivaló felé...

A történelem jó terület: fekete-Afrika múltjából a jelenét lehet megérteni és a jövőjét lehet vele jövendölni. Afrikában az átlagintellektus nem éri el a borsodi zsákfalvakét, így a példabeszéded inkább zavaros hadovának tűnik.

Nézd, én meg azt jövendölöm, hogy Észak-Koreában a kommunista rezsim után a világ legygyorsabb pppGDP fejlődése várható. Azért merem ezt kijelenteni, mert a viláfon elérhető intellektus- PISA-TIMMS felmérések azt mutatják, hogy a kelet-ázsiaaiak (kínaiak, koreaiak, japánok) az eskenázi zsidók után a legerősebb átlagintellektussal bíró humán populációk- jóval erősebbek, mint mi fehér kaukázusiak.
Amit a rómaiakról és a barbárokról mondtál, szépen visszapettintható: az elmúlt ezerötszáz évben a germánok, helvétek, dánok, skótok, mi magyarok is versenyképes országokat innováltunk, kiváló humántőkével, amit Nobel-díjasok tömegei fémjeleznek európa szerte. Szelíden kérdezném, a négerek miért nem? Éljenek bár igazi kiváltságosokként az USA-ban, vagy gyarmati sorból szabadultan, mint Haitiban?

Nem jártam Afrikában, nem is kívánkozom oda. Viszont alapadatokat, tendenciákat eléggé mélyen tudok a régióról. A szubszaharai Afrika vergődésének oka az ott élő népesség hihetetlenül szerény öröklött intellektuális képességében rejlik. A gyarmatosítás ezt a hiányzó humántőkét pótolta és indította el a fejlődé útján a kontinenst. Nézz utána, hol tartanak gazdaságialg a volt gyarmatok és a gyarmati uralom alatt soha nem volt afrikai országok...

Annyira szép fejlődést produkáltak, hogy most a HDI (human development index) alapján a 173. helyet csípték meg a világranglistán, 970 dolláros egy főre eső GDP-vel...
Ráadásul én még emlékezem az 1985-ös Live Aid megakoncertre, aminek az volt a célja, hogy ne haljon éhen pár tízezer szomorúszemú etióp kisgyerek. Mely koncert olyan jól sikerült, hogy az akkori 37 millióról mára 110 milló feletti a lakosságszám.

Nézd, az kevés, hogy szereted a történelmet és eladomázol egaliter lelkesedéssel. A tények azt mutatják, hogy a humán tőke bizony nagyban függ az öröklött képességektől és a négerek intellektuális képességei nem teszik lehetővé, hogy a tudományos-technológiai, azaz tudás alapú gazdasági versenyben érvényesüljenek.
Nem véletlenül hoztam példának Koreát. A nyugati intézményrendszereket, szervezést gyorsan adoptálta Dél-Korea, a kommunista rendszert meg észak, éhen is hal. A humán potenciál azonban a koldusszegény észak-koreaiakban is megvan, a kommunista diktátor után hihetetlen fejlődést fognak produkálni.
No ez az ami a feketék esetében nem fog bekövetkezni, a hihetetlenül gyenge humántőkéjük miatt. Lynn professzor alapműveire keress rá, milyen elképesztően nagy korreláció van egy ország gazdasági teljesítménye és a lakosok átlagintellektusa között.
Azt ajánlom költözz vagy fél évre Kinshasába, Nairobiba, Brazzavillbe, vagy Lagosba hátha lesz elgondolkodtató sajátélményed...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés