Mostantól 200 ezer forint a minimálbér bruttója

2022. január 1. 11:45
Január 1-től emelkedett a minimálbér összege.

Január elsején életbe lépett kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló, december közepén kihirdetett rendelet – írja a Portfolio. A rendelet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) 2022-ben, havibér alkalmazása esetén 200 ezer forint.

Mivel a jelentős minimálbér-emelés komoly terhet ró a vállalkozásokra, a kormány cserébe járulékcsökkentéssel kedveskedik. Ennek értelmében a mai naptól 2,5 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó (15,5%-ról 13%-ra) és megszűnt a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás – emlékeztet a portál.

A jelenleg ismert adószabályokkal számolva a 200 ezer forintos bruttó minimálbér (a családi adókedvezmény hatása nélkül számolt) nettó összege 133 ezer forint lesz.

Így a minimálbért kereső munkavállaló jövőre nettó módon havonta 21.700 forinttal járhat jobban, így éves szinten 260.400 forinttal lehet magasabb a jövedelme, mint idén.

(Kép forrása: MTI)

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Populizmus! Szimpla szavazatvásárlás! A progresszió nevében utasítsa
vissza, küldje a többletet nekem!

Draskovics Tibor, főmágus.

Küldeni elküldheted (1/8millió)x(részvétel) arányban.

,,Hazudsz Buksi, hány grafikont linkeljek ahol látszik, hogy a 2008-as válság a lengyeleket, szlovákokat cseheket stb épp úgy megrogyasztotta mint minket. ,,

HAMIS ÁLLÍTÁS!

2002-ig Magyarország éllovas volt az általad felvázolt régióban. Az előcsatlakozási időszakban 2002-2004), majd az ezt követő 2004 évi csatlakozás után folyamatosan elhagytak bennünket, anélkül, hogy eladósodtak volna. Magyarország pedig egyre jobban lemaradt és 2008 évi költségvetést már a pénzpiac sem volt hajlandó finanszírozni.
Magyarország már 2006 évben csődközelben volt. Erről szólt az öszödi beszéd. Amennyiben 2008-ban Magyarország nem kapja meg az IMF és EKB kölcsönt, Magyarország Görögország sorsára jutott volna. Ebben az időszakban a forint árfolyama mesterségesen volt erősebb sávba tartva. Ehhez adott segítségek az IMF és az EKB kölcsön is. A valóságban a font árfolyama már ekkor 300-350 forint körül volt.
Ezért irracionális Magyarországot Lengyelországhoz, Csehországhoz, Szlovákiához hasonlítani. Ha nagyon akarod hasonlítani, akkor hasonlítsad Görögországhoz.

Mit mutat a diagram?

Amennyiben a 2002-2010 közötti balliberális kormányok hasonló összegben emelték volna a minimálbért, mint 2010 után a Fidesz, akkor most a minimálbér 320.000 Ft. lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés