Real-PR 93: továbbra is stabilan vezetnek a kormánypártok

2021. december 28. 8:48
A Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54 százalék, a baloldali összefogásé 45 százalék.

Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93. felmérései, a legfrissebb adatsor jól illeszkedik a novemberi és az októberi eredményekhez. Az intézet azt írja: Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54 százalék, a baloldali összefogásé 45 százalék, azaz 9 százalékponttal kisebb.

Stabilak az erőviszonyok

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki előválasztási procedúrát követően a baloldal közös miniszterelnök jelöltjének,

Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében.

A felmérés azt mutatja: nagyon stabilak az erőviszonyok, a Fidesz-KDNP a statisztikai hibahatárokat jelentősen meghaladó mértékben vezet a baloldal előtt, a kormányoldalt a szavazáson való részvételüket biztosra ígérő lakosok 54 százaléka támogatja, a baloldalra 45 százalékuk szavazna, más pártra 1 százalék adná voksát. A Fidesz-KDNP és a baloldali összefogás eredménye is csak 1 százalékos ingadozást mutat a három mérésben, előbbi 54-55 százalék, utóbbi 44-45 százalék között.

Nagy a különbség Budapest és a vidék között

A kutatóintézet szerint hatalmas különbségek tapasztalhatóak a pártpreferenciákban a fővárosi és a vidéki választók között.

A vidéken élő biztos szavazók 58 százaléka voksolna a kormánypártokra, a baloldalra csak 41 százaléknyian, Budapesten viszont ennek az ellenkezőjét látjuk,

a Fidesz támogatottsága 36 százalékos, a baloldali összefogásé 64 százalékos. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vidéki választók száma mintegy négyszerese a fővárosi választókénak, ami tehát alapvetően befolyásolja a választás kimenetelét – írják.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 2021. december 21. és 23. között, a felnőtt társadalomra kora, neme és lakóhelye szerint reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/- 3,1%.

Nyitókép: Real-PR 93

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érthetlen a budapest irány is.

Az ellenzéki budapestiek is fontolják meg, hogy mi az igaz érdekük: az, hogy Orbán folytathassa nagyszerű kormányzását.

Pedig az AAATÉÉÉVÉÉÉ-ben sokadszor világosan tudtunkra adják: kormányváltásig tart az újrainduló Voks c. műsoruk, ami komoly lökést adott az ellenzéki összefogás kormányváltásához azzal, hogy Hahn Endre kihozta Márki-Zay-t mint vezető ellenzékvezért.
Azóta még inkább bukik Orbán, fej-fej mellett áll, de az, hogy - mint az önmagával qrvára elégedett Somostól megtudtuk: - Pécsett már a stadionra sem jut Orbán-pénz, pedig nagyon várta Pécs az új stadiont, Orbán meg lefújta: ez már a bőgatyás, pálinkaivó hatalom bukásának világos előszele.

Akkor nem csak altatás volt, hanem önelégült kampány is. Plusz a szavazólapok megsemmisítése két hét után (mint a demokratikusság legfelső bizonyítékai).
Magyarországon a halottak azért nem szavazhattak, mert nem akarták a kommunisták áldozatainak részvételét a szavazáson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés