Isten nekünk adta a legnagyobb ajándékot

2021. december 27. 14:35

Farkas István
Vasarnap.hu
A mai ember egyik problémája, hogy nem tud várni, és ez valahol szomorú.

»Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában« – olvasható Lukács evangéliumában. Bár a karácsony értelmezése sok változáson ment át az évszázadokon keresztül, az üzenet ugyanaz maradt. Farkas István (Lupus atya) piarista szerzetessel beszélgettünk várakozásról, felkészülésről, karácsony üzenetéről és a keresztény értékekről.

A karácsonyt megelőző adventi időszak a várakozás és a készülődés ideje. Hogyan nyissuk meg szívünket, hogy képesek legyünk befogadni és átélni mindazt, amit karácsony ünnepe hordoz?

A mai ember egyik problémája, hogy nem tud várni. S ez valahol szomorú. Pedig akkor lesz igazán ünnep számunkra a karácsony, ha tudunk várni. Idézzük fel a boldog gyermekkori karácsonyainkat, amikor azt vártuk, hogy hány nap múlva jön a »Jézuska«? A szívünk megnyitása a várakozással történt: hogy Őt várom. Tehát az első nagyon fontos dolog az lenne, hogy tanuljunk meg újra várakozni, és akkor az egész életünk más lesz. Hiszen minden dolog annyit ér, amennyire komolyan vesszük. Így a karácsony is annyit ér, amennyire komolyan vesszük az adventet.

Ma sokszor nem lelki értelemben vesszük a készülődést: rohanás, bevásárlás, takarítás, eltúlzott sütés-főzés. Testileg és lelkileg fáradunk el, mire karácsonyhoz érünk, és elmarad az igazi ünnep. Hogyan lehet ezen változtatni?

Sokaktól hallhatjuk karácsonnyal kapcsolatban azt a mondatot: bárcsak túl lennék rajta. Ma valahogy háromszoros feladat a készülődés, pedig ünnepelni csak kipihenten lehet. Ráadásul a karácsonynak, mint születési ünnepnek van egy intimitása is. A »bárcsak túl lennék rajta« mondatban ugyanis sokszor az is benne van, hogy ilyenkor meg kell látogatni a rokonságot és elmarad az igazi ünnep. Én arra kérek mindenkit, aki ezt a kis elmélkedést olvassa, hogy a karácsony az a legszűkebb családi körben teljen el. Természetesen az egyedül élő nagyszülőnek helye van ebben a körben. A látogatást pedig karácsony és újév között is be lehet osztani. Ez nem kirekesztős játék. Egyszerűen csak fel kell állítani egy normális korlátot, hogy az ünnep a családé legyen.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ő maga AZ ajándék: létszerűen. Ez a Krisztus-esemény felülmúlhatatlan jelentősége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában