Hiszem, hogy a jövő év legnagyobb vesztese a kormánypárt lesz

2021. december 27. 10:42

Gyurcsány Ferenc
atv.hu
Ez az év is a fideszes botrányoktól volt hangos. Interjú.

„Mi volt ön szerint 2021 legfontosabb világpolitikai és belpolitikai eseménye?

Januárban beiktatták az Egyesült Államok új demokrata elnökét, Joe Bident. A populista nacionalizmus nyomasztó négy éve után újra visszakaptuk a reményt, hogy a progresszió és a párbeszéd évei jönnek el a világpolitikában. A hazai közélet legfontosabb eseménye egyértelműen az volt, hogy lezajlott az ellenzéki előválasztás, és felállt az az egységes tábor, amelyik együtt, közösen fogja legyőzni Orbán Viktor rendszerét a jövő évi választásokon.

Kik kerültek ki megerősödve és kik meggyengülve ebből a rendkívüli évből?

Ez az év is a fideszes botrányoktól volt hangos, elég, ha csak a Pegasus-botrányt, vagy – ami ezzel szorosan összefügg –, Völner Pál lebukását említjük. A kormánypárt az elmúlt években számtalanszor eljátszotta saját becsületét és az emberek bizalmát, és hiszem, hogy nem csak az idei, de a jövő év legnagyobb vesztesei is ők lesznek. Magyarország viszont nyert, hiszen megvan a 106 egyéni ellenzéki képviselőjelölt, ráadásul az előválasztás folyamatából a DK megerősödve került ki: mi adjuk a legtöbb jelöltet az ellenzéki összefogásnak, Dobrev Klára pedig minden képzeletet felülmúlóan jól szerepelt a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

A második karácsonyunkat töltjük a koronavírus árnyékában, többet tudunk, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig köztünk van a vírus. Mit gondol, milyen hatással van a magyar és általában az európai társadalomra, hogy már második éve a mindennapunk része a világjárvány?

A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a mindennapjainkat. Új kihívásoknak kellett megfelelnünk világszerte, és új struktúrák szerint kellett rendeznünk az életünket. Hiszem, hogy most mindannyiunknak újra kell tanulnia ezt a világot, de nem szabad, hogy a félelem uraljon minket! A járvány rövid távú társadalmi hatása egyértelműen a szolidaritás érzésének erősödése volt, noha a kormányzat elhibázott járványkezelése miatt minket, magyarokat sújtott a leginkább a pandémia. Bízom benne, hogy jövőre olyan kormánya lesz Magyarországnak, amelynek a képzelt ellenféllel való politikai birkózás és a nagyüzemi lopás helyett újra az emberek egészsége és jóléte lesz az első.

Mit vár a 2022-es parlamenti választásoktól?

Hogy 12 év után egy új, demokratikus és európai kormányt adjunk a hazának.

Mik a személyes céljai 2022-re?

Ugyanez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalább te is hiszel valamiben, hamár Valakiben nem is.

Ellenzéki győzelem esetén a jövő, s nem pusztán 2022 vesztese az egész ország, nemzet lenne, s legnagyobb győztese az ellenzéki bábszínházat mozgató globális nagytőke.

Minden normális embernek el kell mennie szavazni, s a Fideszre adott voksával megakadályozni az ország etnikai, nyelvi, kulturális, vallási, gazdasági felszámolását, a hazaáruló ügynökök tobzódását.

Cato a töredékekben megmaradt Origenes című munkájában Róma és az összes vele kapcsolatba került városállamok történetét dolgozza fel sajátos formában. Tartózkodott a hadseregparancsnokok, tisztek megnevezésétől, legfeljebb a rendfokozatokra utalt. Cato ily módon fejezte ki ellenérzését azzal szemben, hogy egyre nagyobb szerepet kezdtek tulajdonítani egyes személyeknek. Egy esetben tett kivételt, egy Syrus nevezetű elefánttal.

Remélem, hogy a mai kort feldolgozó történetírók is legfeljebb Gyurcsány kutyája nevét jegyzik fel, mást nem érdemel.

Arról, hogy Orbán is, mint ellenfele, kanadai állampolgársági esküt tett.

Az ismert Gyurcsány-szemfényvesztés: belül maga sem hiszi, de azért állítja...

Az ember eljátszik a gondolattal.......azzal, hogy az ellenzék győz, Feri, Klári, MZP, vagy ki tudja áll a kormánykerék mögé. S ott lesznek a segítőik, akik közül nyilvánvalóan sokakat megsértettek, megsértenek. A leendő önéletrajzírók......

Bismarck szentpétervári orosz követként megsértette Kurt von Schlözer követségi titkárt, aki párbajra hívta. A követ nem fogadta el, de kirúgta a titkárt, akit távozása előtt fogadott, s érdeklődött annak további pályája felől. A titkár szerényen arról beszélt, hogy megírja emlékiratait, s az excellenciás úrnak köszönhetően abban számos olyan részlet lesz, ami érdekelni fogja az olvasókat. Bismarck megkérdezte: Ha önt például kineveznék Washingtonba követnek, mikor indulhatna útnak, hogy elfoglalja új állását? Holnap, kegyelmes uram..és Schlözer néhány nap múlva útban volt Washington felé.

balliberális győzelem esetén kíváncsian várom a nagyköveti kinevezéseket.

Feri, álmaid kapcsán még egy történelmi példa. Hamilcar Barcas - Hannibal atyja - a római kézen lévő Szürakuszai ostroma idején egy éjjel azt álmodta, hogy bent ebédel a városban. Hogy álmát valóra váltsa, másnap reggel rohamot intézett a város ellen. S az álom beteljesedett. Hamilkar barca - Villám - másnap már Szürakuszaiban fogyasztotta az ebédjét. Igaz, nem mint győztes hódító, hanem a rómaiak foglya.

"...a progresszió és a párbeszéd évei jönnek el a világpolitikában."

A qrcsány eme fenti szavainak dermesztően igaz jelentését megadhatjuk:
Szabeau Tímea, Karácsony GeLgely ,Tordai Bence ,Cake Olivio - A "Párbeszéd" néven jelzett párt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés