Morawiecki: Az Európai Bizottság helytelenül értelmezi a hatásköri megosztást

2021. december 22. 15:49
A lengyel kormányfő nehezményezte, hogy „tovább mélyül Brüsszel bürokratikus centralizmusa”, és ennek a folyamatnak szerinte „valamilyen módon gátat kell vetni”.

Az Európai Bizottság (EB) helytelenül értelmezi az uniós tagállamok és az Európai Unió (EU) szervei közötti hatásköri megosztást – jelentette ki szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva Brüsszel aznapi döntésére a Varsóval szembeni kötelezettségszegési eljárás elindításáról.

Az EB szerdán közölte: kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mivel szerinte „komoly aggályok” merültek fel a lengyel alkotmánybíróság két döntése miatt. Az EB „helytelenül értelmezi az uniós alapszerződés 5-ös cikkelyében foglalt elvet az átruházott hatáskörökről” – kommentálta a döntést Morawiecki, válaszolva a sajtóértekezletén feltett újságírói kérdésre. Mint hozzátette, az ilyen „értelmezés természetesen problémát okoz”, mégpedig magára az EB-re vonatkozóan is.    

Egyre több uniós tagállam észreveszi, hogy „a hatásköröket valahogyan el kell határolni egymástól” 

– állapította meg Morawiecki, aláhúzva: meg kell különböztetni azt, amiről az EU dönthet, attól, ami a lengyel államra tartozik. Nehezményezte, hogy „tovább mélyül Brüsszel bürokratikus centralizmusa”, és ennek a folyamatnak szerinte „valamilyen módon gátat kell vetni”.    

Annak kapcsán, hogy az EB szerdán kétségbe vonta a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, a kormányfő hangsúlyozta: „igazán mélységesen nem ért egyet” ezzel az állítással. A varsói taláros testület teljesíti a függetlenség és a pártatlanság minden követelményét, és arról gondoskodik, hogy az alaptörvény valóságosan Lengyelország legfőbb törvénye legyen – húzta alá.    

Kiemelte azt is, hogy az érvelés folytonossága áll fenn a lengyel alkotmánybíróság által különféle kormányok idején, konkrétan 2005-ben, 2010-ben, 2011-ben, valamint idén hozott, a lengyel és az uniós jog viszonyáról szóló ítéleteinél. A lengyel alkotmány és az ország szuverenitása elleni támadásnak nevezte az EB döntését a Szolidáris Lengyelország nevű kisebb kormánykoalíciós pártot képviselő Stanislaw Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes.

Olyan művelet van folyamatban, mely során az alkotmánybíróságokat alárendelik az EU-nak

– írta Kaleta a Twitter közösségi honlapján. A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében alkotmányellenesnek minősítette az EU Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt. Október 7-én a varsói testület azt a döntést hozta, hogy bizonyos esetekben nincs összhangban a lengyel alkotmánnyal az, ahogyan az uniós szervek az alapszerződések egyes rendelkezéseit értelmezik.

(MTI)

Címlapfotó: Facebook

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lengyelek már látják a célt, ezért még további jó intézkedéseket hozhatnak a kívánt cél/juk/ eléréséhez. Sok sikert nekik!

Ezek nem komcsik, ezek a mély állam, a rejtőzködő, törvénytelenül uralkodó mélyállam.
Ezek küldték a nyakunkra G. Sorost - aki 14 éves kora óta zsarolható, ergo: mindenben a mocsokállam parancsait követi, végtelen dollármennyiséggel uralja Brüsszel minden szervét, a munkakerülőkből verbuvált végeláthatatlan NGO-kat, melyek kidolgozzák: Brüsszel napi teendőit...
EZEK KOMOLY DOLGOK: A MÉLY ÁLLAM AZZAL, HOGY MEG AKARJA SZÜNTETNI EURÓPA NÉPEINEK IDENTITÁSÁT, KI KELL MONDANI: A WASHINGTON-NEW YORK-I MÉLY ÁLLAM KIVÉGZÉSI PARANCSOT ADOTT KI ELLENÜNK. Ezért a védekezési stratégia kidolgozása minden tisztességes európai számára létkérdés.

"OberEnnsinnen 2021. december 22. 14:32 7
Az Európai Bizottság és Lengyelország szuverén kormánya között
SEMMIFÉLE FÜGGELMI, ALÁ-FÖLÉRENDELTSÉGI VISZONY
NEM ÁLL FENN.
Ennélfogva az Európai Bizottság bármilyen alapú perindítása Lengyelország ellen:
TÖRVÉNYTELEN.
És emellett provokáció, háborús állapot kiprovokálására, ahonnan viszont, a háborút lezárva, a győztes fél, amely az Európai Bizottság mögé bújva NEM FEDI FEL KILÉTÉT, megvalósíthatja céljait, immár háborús jóvátétel formájában.
EZ VÁR RÁNK, MAGYAROKRA IS.
EZÉRT: fájdalmas kimondani, de olyan hibrid háborúra kell felkészülnünk, ahol nem reguláris fegyveresekkel - terroristákkal - szemben, valódi fegyverekkel, valódi lövéseket kell leadnunk, ha túlélni akarunk.
Nem fedi fel kilétét, hátterét, megbízóit, azaz: terrorista.
És a terroristát - nyílt konfliktus, a kormányt megbuktatni akaró puccs esetén minden Soros-NGO-tagot - a helyszínen agyon lehet lőni, tárgyalás nélkül.
Ez van. Elméletileg.
Jobb ha ezt mindannyian átlátjuk.
Hogy mit hoz a jövő, a gyakorlat, az kérdés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés