Továbbra is teljes a fogalmatlanság a baloldalon a saját népszavazásuk kapcsán

2021. december 17. 12:36
Több ellenzéki személyiség sem tudja, mi a különbség a járulék és a járadék között.

Sorra bakiznak bele a baloldal politikusai a saját népszavazási kezdeményezésük interpretálásába.

A héten a Mandiner is beszámolt arról, hogy Márki-Zay Péternek, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének láthatóan gőze sincs, hogy pontosan miről is szeretne népszavazást kiírni a baloldal. Emlékezetes, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szeretnék elérni, hogy az álláskeresőknek járó támogatás ne csak harminc, hanem kilencven napig járjon. Csakhogy ez a támogatás jelenleg is kilencven napig folyósítható. Kedden Simon András kommunikációs főnök volt kénytelen a sajtótájékoztatón kijavítani Márki-Zayt: elmondta, hogy a céljuk az, hogy 270 napra, azaz kilenc hónapra nőjön az álláskeresési járadék időtartama.

Márki-Zay nem tudja, mi van a népszavazási kezdeményezésükben
A baloldal miniszterelnök-jelöltje az álláskeresési járadék időtartamával nem volt tisztában, pedig ezzel kapcsolatban is népszavazást kezdeményeztek.

Nagyobb rend azóta sem lett a fejekben a kérdésben. Legutóbb az LMP-s Csárdi Antalnak sikerült méretes kapufát rúgnia a kérdésben. Csárdi egy csütörtöki Facebook-bejegyzésében írta azt, hogy a kormányváltáshoz az is kell, „hogy népszavazással megakadályozzuk, hogy a kormány a mi pénzünkből kommunista elitegyetemet építsen, és hogy elérjük azt, hogy a munka nélkül maradt magyarok százezrei 3 hónap helyett 9 hónapig kapjanak munkanélküli járulékot”.

Az országgyűlési képviselő

megfeledkezett arról a nem elhanyagolható „apróságról”, hogy az álláskeresők Magyarországon járadékot, és nem járulékot kapnak.

A két fogalom között csupán annyi a különbség, hogy a járulékot az állampolgárok fizetni, és nem kapni szokták – ilyen például a társadalombiztosítási járulék, amit a munkavállalók fizetéséből vonnak le.

Nem Csárdi az egyetlen, aki láthatóan keveri a két fogalmat. Márki-Zay keddi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök-jelölt segítségére siető Simon András is arról beszélt, hogy „természetesen most kilencven nap az álláskeresési járulék időtartama”.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az alkotmányozás kérdéséhez is pontosan ilyen szakértelemmel állnak hozzá. Meg a naperőmű - atomerőmű kérdéséhez is.

Járadékra gondolt. A járulékot fizetjük, a járadékot kapjuk. Csárdi sem egy agytröszt, gyerekkoromban azt mondták ilyesmire, h. kérd vissza a tandíjat. Ma tandíj nincs, annyira is becsülik sokan az ingyenes közoktatást.

Nem álláskeresési támogatás kéne, mint járadék, hanem oktatási lehetőségek. Lehet, h. a turizmus az előző mértékig már nem fog felfutni.

Aki nem ilyen ágazatban dolgozott, annak nem gond elhelyezkedni. 9 hónap munkaszünetet közpénzből finanszírozni kicsit soknak tűnik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés