A nyugodt kormányzás a sikeres válságkezelés kulcsa

2021. december 16. 10:37

G. Fodor Gábor
Magyar Nemzet
Látványosan kudarcot vallott Brüsszel a pandémia elleni harcban. Interjú.

„»Számomra az a fontos, hogy mindig az ember legyen a középpontban«– Józsi (41), mesterlövész. Ez a mottója a Politikai virológia című új zsebkönyvének. Egy vicces felütés több embernek hozhatja meg a kedvét a kötet elolvasásához?
Vicces felütés, de minden viccnek a fele komoly. A pandémiában rólunk van szó, mi vagyunk a középpontban, velünk és rajtunk gyakorlatoznak.

Nem tartotta kockázatosnak olyan témáról írni, amely eléggé messze áll a szakterületétől, a politológiától és a politikai filozófiától
Kicsit sarkosan fogalmazva: mindenki járványszakértő lett ebben az időszakban, én viszont nem vagyok virológus, legfeljebb politikai virológus lehetnék. A politikai virológia valójában nem azt ígéri, hogy a vírusról tudunk meg többet, hanem a politikáról: hogyan lép fel a cselekvő politika a járvánnyal szemben, és mit tud tenni a krízis elhárítása érdekében.

Nem a tudománytól kellene várnunk mindezt?
Önmagában a tudomány nem képes megoldani a helyzetet. A tudomány steril. A vírus érdekli, nem pedig az ember. A politika foglalkozik az emberrel, mindannyiunkkal, akik félünk, reménykedünk, biztonságot igénylünk, vagy csak folytatni szeretnénk az életünket úgy, ahogy azt megszoktuk.Ráadásul a pandémia elején a tudomány is tanácstalan volt, keveset tudtunk a vírusról és nem rendelkeztünk vakcinával. Az életünkbe betörő bizonytalanságot valakinek kezelni kellett, és a cselekvő kormányzatoktól vártuk el, hogy ebben a bizonytalansági helyzetben tegyenek valamit. Miközben tehát nőtt a megbetegedések és a halálozások száma, azt akartuk, hogy valaki cselekedjen, ez a helyzet pedig egyfajta lakmuszpapír volt a politika számára.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Duplapluszjól hasérzi az ipse a NER-t.
Ezek miatt tartunk itt.

Antilop nem szeret olvasni, csak írni szeret, ezért nem tudja, hogy a kororonavírus okozta halálozási adatok gyűjtése nemzetközileg nem egységes.
Magyarország például minden olyan, akár halálos betegségben szenvedő elhunytat is a koronavírus áldozataként tart számon, akinél valaha diagnosztizálták a fertőzést. Sarkított példa, de azt is, aki motorbalesetben halt meg covidosként.
Euronews cikke, Írta: Pálfi Rita • A legfrissebb fejlemények: 19/11/2021
Az Európai Unió statisztikai hivatala a 2016-2019 közötti időszak átlagához viszonyított többlethalálozás adatait vizsgálta.
"Az Európai Unió statisztikai hivatalának összesítésében Magyarország a lista másik végén, a legalacsonyabb arányú többlethalálozást feljegyző tagállamok közt van, 4 százalékkal Belgiummal és Svédországgal együtt."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés