Családbarát cégek, szervusztok!

III. évfolyam 49. szám | Élet - Utolsó Figyelmeztetés
2021. december 9.

Skrabski Fruzsina
Aki elégedett az életével, sokkal egészségesebb és lelkesebb lesz: a családbarát munkahely nem jótékonykodás, hanem lendületet adó, közösséget teremtő, üzletileg is hasznosulni képes hozzáállás.

Egyik barátnőm hosszú gyerekezés után munkahelyet keres. Van benne nagy izgalom és félelem, hogy mit csinálna szívesen, mi tenné boldoggá. Végigvettük a szempontokat, hogy mi a legfontosabb – és egyértelműen a munkahelyi közösségben állapodtunk meg. Fontos a fizetés, a munka, a karrierlehetőségek, az utazással töltött idő, de az emberek, akik nyolc órában körbevesznek, a hangulat és az, hogy tisztelnek és megbecsülnek – ez a legfontosabb. Minden munkavállalónak ez a legfontosabb, az erre való törekvés a legmodernebb trend a cégekben.

A minap adtuk át a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal Az Év Családbarát Vállalata díjat. Már majdnem egy évtizede osztjuk ezt az elismerést, több mint száz cég kapott családbarát címet. A legnagyobb vállalatok versengenek ezért a díjért, mert vonzza a minőségi munkaerőt.

Azt eddig is tudtuk, hogy sok előnnyel jár a család­barátság, mert ezáltal nagyon jó szakembereket tudnak levadászni, átcsábítani és megtartani a társaságok, de a járvány alatt készítettünk egy felmérést, és kiderült, hogy a humánus cégek sokkal jobban teljesítettek. Ezek a vállalkozások már régóta fel vannak készülve váratlan eseményekre. Tudnak a szülők otthonról dolgozni, beosztani az idejüket, felváltani egymást, behozni a gyereket – és bevethetnek mindenféle trükköt, amivel áthidalható egy-egy válságos helyzet. Rendszerszinten tudnak úgy működni, hogy figyelembe veszik a munkavállalók igényeit. Fontos, hogy nemcsak a családosokra vannak tekintettel, hanem mindenkire, hiszen akkor lesz valaki családos, ha van ideje barátkozni, sportolni, kikapcsolódni. Sok olyan ötlet van ezeknél a cégeknél, ami a figyelmességről szól – például rendkívüli szabadnap a születésnapon. Avagy az idei nagyvállalati győztes, a Praktiker, ahol segélyvonalat üzemeltetnek, és segítenek minden kollégának, ahol valami probléma akad. A középkategória győztese, a Vemévszer Építő- és Szerelőipari Kft. pedig több hónap szabadságot adott az örökbe fogadó szülőnek, nyaralót biztosít, és támogatja a helyi civileket.

Nyitókép: Shutterstock 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés