Gigantikus debreceni beruházást jelentett be Szijjártó Szöulban

2021. december 8. 12:17
264 milliárd forint értékű beruházás érkezik, 631 új munkahelyet teremtve a városban.

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM, a 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban. A minisztérium közleménye szerint sajtótájékoztatóján a tárcavezető arról számolt be, hogy a hajdúsági városban évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ez 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához megfelelő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében fog elkészülni, a második egy évvel később. A tájékoztatás szerint az EcoPro BM volt az első vállalat a világon, amelyik 80 százalékos nikkeltartalmú katódokat tudott előállítani. Ráadásul a debreceni lesz az első ilyen üzem Európában, így Magyarország szerepe még inkább felértékelődhet a kontinens elektromos autóiparában.    

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy éles nemzetközi verseny zajlott a beruházásért, amelyhez a kormány pénzügyi támogatást is nyújt. Ennek mértékét viszont csak később, az Európai Bizottság értesítése után hozzák majd nyilvánosságra. „Jól látszik, hogy Magyarország vonzereje a válság alatt nem csökkent, sőt tovább növekedett. És az újabb adócsökkentések még tovább fokozzák majd az ország versenyképességét” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a most bejelentett projekt az idei év második legnagyobb beruházása, és az első helyezett is egy dél-koreai cég volt, az SK Innovation. Az összes magyarországi beruházás több mint fele származott a kelet-ázsiai országból 2021-ben. Aláhúzta, hogy ezeket szinte mind

a „forradalmian megújuló” autóipar területén hajtják végre.

Illetve hozzátette, hogy nagy szükség is van ilyen beruházásokra a jövő iparágában ahhoz, hogy Magyarország megőrizhesse pozícióját az európai autóipar egyik zászlóshajójaként. A magyar autóipar a teljes feldolgozóipari teljesítmény 30 százalékát adja, így a szektor meghatározó az egész gazdaság és a hosszú távú növekedés szempontjából.    

„A világon Magyarország adta a járványra az egyik legsikeresebb gazdasági választ”

A miniszter kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi a világgazdaság fekete éve volt, amikor globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások és több mint 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. „A magyar gazdaság ezen folyamatokkal teljesen ellentétes utat járt be, a legfontosabb mutatók tekintetében hatalmas rekordokat tudtunk megdönteni” – mondta, rámutatva, hogy foglalkoztatottsági, negyedéves gazdasági növekedési és beruházási csúcs is született. Szijjártó Péter leszögezte: a világon Magyarország adta a járványra az egyik legsikeresebb gazdasági választ azzal, hogy a munkanélküliség finanszírozása helyett a beruházások támogatására fordították a költségvetési forrásokat.    

Szerinte

ez nem lett volna lehetséges a keleti nyitás stratégiája nélkül, amely „mára egyértelműen sikertörténetté vált”.

Leszögezte, hogy az elmúlt 15 évben eltolódott a világgazdaság földrajzi fókusza nyugatról, s tavaly már a globális beruházások mintegy 70 százalékát keleti tőkéből finanszírozták. Ennek megfelelően gyorsan nő a keleti vállalatok beruházásainak volumene Magyarországon is, ahol 2019-ben Dél-Korea, 2020-ban Kína, majd idén ismét Dél-Korea volt a legnagyobb beruházó. Az elmúlt három év statisztikái alapján az Európai Unióban a második legtöbb beruházás Magyarországra érkezett Dél-Koreából – húzta alá. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Szöulban tárgyalt három másik, Magyarországon már jelen lévő vállalat vezetőivel is, akik a küszöbén állnak az újabb beruházások bejelentésének.

(MTI)

Kép forrása: Facebook

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két kis nép, amelyek valójában külön-külön egy-egy nagy nemzet.
Vagyis inkább: Nagy Nemzet. Az egymásratalálás szükségszerű és
örvendetes.

Nem akarlak idegesíteni, de ez idecsábítja a szakképzett munkaerőt.
Bárhonnan. És ez jó.

A FIDESZ ÉS ORBÁN LEGFŐBB TEVÉKENYSÉGE A LOPÁS.
EBBEN MAGYARORSZÁG IMMÁR TÖBBSÉGE BIZONYOS.
És ezen semmit nem fog változtatni az embereknek biztosított eszméletlen mennyiségű pénzözön, mert erre is megvan a baloldal válasza: "Ez is azt mutatja, rengeteg pénzt lopnak el, mert ettől sokkal több járna, de az el van lopva Orbánék által."
Minél abszurdabbak a lopásgyalázkodások, az emberek annál inkább hitelt adnak ezeknek.

Sajnos, amíg a lopáshazugságözönt nem képes a Fidesz és Orbán megfelelően hatástalanítani az igazság özönével, addig a helyzet a nemzeti oldal számára napról napra CSAK ROMLIK és mire a választás napjáre ébredünk, az országban a választók döntő többsége nem fog kételkedni, hogy a lopásvádak: valósak.
Ez pedig simán eldönti a 22-es választást, a magyarországi kollaboráns szivárvány javára.
"„Nem izgat, mi történik a helyi politikában, hibázik-e a pécsi vezetés, engem csak az érdekel, hogy a Fidesz jövőre ne nyerjen!” – jelentette ki az egyik telefonos cégnél szolgáló, 29 éves Arnold, aki feleségével féléves babáját tolta a meszesi lakótelepen. „A környezetemben sokan vannak így, elegünk van abból, hogy a Fidesz mindent ellop.”"
Egy 77 éves, csak „Schmittként” és nyugdíjas postásként bemutatkozó férfi dühösen reagált:
"Ezek (a Fidesz, Örbán) viszont minden elloptak, mindent! Szarok rá, hogy mit csinál az ellenzék, csak az érdekel, hogy a Fidesz takarodjon!"
Általános vélemény, hogy az országos folyamatok döntik majd el, kire szavaznak a pécsi választók. A városvezetés konfliktusa legfeljebb a bizonytalanok töredékét tántorítja el az ellenzéktől. Az egyik sétáló utcai pizzériában söröző, három pécsi egyetemista is ezt erősítette. „Az egyetemisták többsége nem politizál” – mondta a trió szóvivőjének tűnő Csaba. „Aki mégis, az ki nem állja a Fideszt, az egyetemisták között szerintem öt százalék sem támogatja a kormányt. Azért van ez így, mert a Fidesz mindent ellopott, a demokráciát is. Mindegy, mit csinálnak Pécs vezetői, a pécsi egyetemisták az ellenzékre szavaznak.”
Sajnos, ez a helyzet, Péter, akkorára dagadt a hazugságözön rákos daganata, - mert nem vettétek fel a küzdelmet a megfojtására - hogy avathattok fel bármennyi üzemet a magyarok javára, minden a ti lopásotokról fog szólni: a hisztéria - az idiótaság legpusztítóbb fajtája - átvette a hatalmat és most már a lopáshisztéria irányítja a közéletet, a belpolitikát, a polgárok gondolkodási algoritmusát.
És innen lehetetlennek látszik a realitásokhoz való visszatérés.

Ja, ja... azok voltak a daliás idők, amikor a ma újra kormányhatalomra törő erők regnálása idején stabilan 10% fölött volt a munkanélküliség...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés