Mehr Europa!

2021. december 6. 7:01

Váncsa István
Élet és Irodalom
Orbán, lévén érett és bölcs férfiú, lefekvés előtt elegendő mennyiségű pálinkát fogyaszt.

„Európai Egyesült Államokat akar az új német villanyrendőr-koalíció, bele is írták a programjukba, amely nem mellékesen százhetvenhét oldalas, huszonkét munkacsoportban háromszázan dolgoztak rajta négy hónapon át. Komoly és velős szöveg, magyar szemmel nézve pedig némiképp valószínűtlen. Mifelénk a kormányprogram egészen másmilyen szokott lenni, már ha van egyáltalán. A 2010-es Nemzeti Együttműködés Programjának terjedelme például feleekkora se volt, de az is többnyire értelmezhetetlen handabandából és az ellenzék pocskondiázásából rakódott össze. A következő alkalommal, azaz 2014-ben Orbán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán hirdette ki azt a valamit, amit ő kormányprogram gyanánt gondolt felvezetni, ez tíz, általánosságokban mozgó és többnyire már ismert pontból állt.

Szerény produktumát maga az előadó se vette komolyan, ezért már az elején kijelentette, hogy pártjának programja egyetlen szóban foglalható össze, abban, hogy folytatjuk. Ezt a retorikai alakzatot nyilván frappánsnak és gyümölcsözőnek találta, így aztán ismételgeti azóta is, Senecával vallva, hogy szerencsétlen az olyan ember, aki a jövő miatt nyugtalankodik. Ezzel szemben a németországi szociáldemokraták, szabad demokraták és zöldek összeraktak egy olyan szöveganyagot, amitől Orbán lidérceseket álmodhatna akár, mi azonban feltételezzük, hogy ő, lévén érett és bölcs férfiú, lefekvés előtt elegendő mennyiségű pálinkát fogyaszt és dallamosan hortyog reggelig.”

Fotó: MTI/Földi Imre

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt akarja mondani, hogy eddig még egyszer sem értette meg a magyar kormány programját, de a németet elsőre sikerült neki ( valszeg el sem olvasta).

Ilyen ellenzék még ötödik hadoszlopnak is gyenge.

VÁNCSA ISTVÁN az Élet és Irodalom értelmiségije, ezért írhat akármilyen hülyeséget, a szerkesztőknek az is tetszik és megjelentetik.
Van egyáltalán kormányprogram? Kérdezi, mint aki most lépett le a falvédőről.
Az, hogy a munkanélküliségi ráta manapság példátlanul alacsony, mindössze 3,7 százalék, VÁNCSA elvtársnak smafu.
Az, hogy manapság a teljes munkaerőköltségnek (vagyis bruttó bér + munkáltatói terhek) hány százalékát vonja el az állam adók és járulékok formájában, az Élet és Irodalom értelmiségijének nem jut el az agyáig.
Váncsát az új német villanyrendőr-koalíció hosszú lére eresztett programja bűvöli el, ami szerinte "Komoly és velős szöveg".
A magyar kormányprogram nem tetszik neki, mert nem ennyire hosszú!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés