Bosszú, luxusszálloda, Dubaiba menekülés – rövid összefoglalónk a végrehajtóbotrányról

2021. december 6. 20:20
Mi is ez a végrehajtó botrány, ami miatt most titkos nyomozás folyik? Hogy jön ide Gyurcsány, Dubai és egy sárvári luxusszálloda? Összefoglalónk.

A végrehajtók körüli botrányok és belső harcok megmaradtak azután is, hogy a kormányzati reformcsomag tiszta és világos jogi helyzetet teremtett. De hogyan került a végrehajtók botrányába Gyurcsány Ferenc, Dubai és egy sárvári luxusszálloda?

A botrány kezdete

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren őrizetbe vették a rendőrök a végrehajtói kar elnökét, Schadl Györgyöt és feleségét – aki amúgy ugyancsak végrehajtó –

amint épp Dubaiba igyekeztek. 

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetését érintő büntetőeljárás zajlik.

Interneten fellelhető céginformációs adatok alapján Schadl György 2011-ben megalapította a Schadl és Társa végrehajtó irodát Budaörsön. Mint emlékezetes, ekkor a devizahiteleseket érintő válság miatt igencsak megérte végrehajtónak lenni. Schadl felesége egyébként korábban a végrehajtói kamara panaszirodáján volt osztályvezető,

édesanyja pedig Gyurcsány Ferenc titkárnője volt.

Schadl György 2015-ben lett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. A büntetőeljárásról kiszivárgott sajtóhírek alapján – az Origo szerint – Schadl alatt a végrehajtói karba pénzért lehetett bekerülni, a tagságért pedig állítólag, havonta kellett fizetni.

Hol tart most a nyomozás?

Az Origo szerint jelenleg hetvenhat végrehajtói iroda érintett az ügyben. A nyomozás során házkutatást tartottak a Városmajor utca 74. szám alatti irodaházban, ahol a Schadl család egyik cégének és több önálló bírósági végrehajtónak a székhelye is található. Korábban is botrányok övezték a végrehajtók működését. Korrupció, pénzszórás, szakmai alkalmatlanság – a kétezres évek elején ezek a kifejezések jellemezték leginkább a szervezetet.

Mitől robbant ki a botrány?

A sajtóban gyakran lehetett arról olvasni, hogy bizonyos ellenérték fejében a végrehajtók közreműködtek bizonyos javak átjátszásában. Később attól volt hangos a magyar sajtó, hogy a végrehajtói kamara vezetői a családtagjaikkal milyen utazásokra mentek, mint hivatalos külföldi út, például a Dél-afrikai Köztársaságba, Kanadába, Krétára vagy épp Ciprusra,

kiemelt napidíj mellett.

Később attól volt szintén hangos a magyar sajtó, hogy kiderült, a kamara drága luxusszállodákban tartja a közgyűléseit. Például, 2014-ben egy sárvári luxusszállodában rendeztek konferenciát.

A pénzszórás visszatetszőségét növelte, hogy a 2010-es évek elején zajlottak azok a végrehajtási eljárások, amelyek a bedőlt devizahiteleseket érintették. Az Origo szerint „a külföldi pénznemben nyilvántartott kölcsönszerződések azonban igen bonyolult jogi konstrukciókat tartalmaztak, az efféle ügyek megfelelő elintézéséhez kellő jogi tudás kellett. Illetve kellett volna, a végrehajtók legnagyobb része ugyanis abban az időben nem volt jogvégzett.”

Amikor az állattenyésztő végrehajtónak áll

A rendszerváltozás óta ránk maradt szabályok miatt olyanok is végrehajtói pályán maradhattak, akik nem végezték el a jogi egyetemet. Az Origo cikke alapján így 2015-re a közel kétszáz végrehajtó felének legfeljebb érettségije volt, s

csupán 40, azaz húszszázalékuk rendelkezett jogi diplomával.

Így alakulhatott ki az hogy a végrehajtók között állattenyésztő és óvodapedagógus is akadt.

A kormány jött és megreformálta a végrehajtást

Szekér Judit személyében 2014 végén miniszteri biztost neveztek ki a kamara mellé, s megindult a szektor teljes átvilágítása. Pénzügyi és morális problémák sokasága látott napvilágot, aminek az lett a vége, hogy 2015 második/harmadik negyedévében megszűnt a végrehajtói kamara s helyét a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vette át.

A legfontosabb reform a személyi állomány terén jött el. Immáron, törvény írta elő, hogy

minden végrehajtónak jogi diplomával kell rendelkeznie.

Feltétel volt továbbá, hogy 2022 végéig minden érintett szerezze meg a hiányzó diplomát. Kivételt csak azok jelentettek, akiknek kevesebb évük volt a nyugdíjkorhatárig, mint amennyi időt a jogi tanulmányok igénybe vettek volna.

A 200-ból negyvenen nem vállalták a tanulási kötelezettséget és távoztak a végrehajtói munkakörből. Az Origo szerint „akadt köztük olyan, aki tovább dolgozott annál a végrehajtói irodánál, amelyet eddig vezetett.”

Nyitókép: Siófok, 2011. november 28.
Egy rendőr fogja Magyarné Kiss Marika lakásának kilincsét Siófokon. A három gyermekét egyedül nevelő anya 2001-ben kezes volt egy 60 millió forintos hitelfelvételnél, amit nem fizetett a hitelt felvevő. A hölgy havi több százezer forintos részletekben fizette a tartozást, és közel 20 millió forintot törlesztett is, ám mára elfogyott a pénze, ezért Magyarné Kiss Marikát kilakoltatják.
MTI/Varga György

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az Ördög Ügyvédje pár hónappal ezelőtt szólt"
Czeglédy?

Nem látom, hogy ugyanígy szólnál a szándékosan provokáló balos trollokhoz - pedig ahogy elnézem, rendszeresen válaszolsz nekik...

Esetleg lámpavas?

Esetleg lámpavas?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés