Magyarok

2021. december 5. 15:06

Szebeni István
Facebook
2004-ben volt egy népszavazás, éppen ma. Nem mentem el, kit érdekel, gondoltam. Ma is mélységesen szégyellem az akkori érdektelenségemet.

„Tudjátok, én nem vagyok egy nagy magyarkodó. De, mérhetetlenül büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, hogy a világ leggyönyörűbb nyelvét beszélem, hogy ez a kicsiny ország a hazám. Az otthonom.

2004-ben még nem nagyon érdekelt a politika, bár már tévéztem. Volt egy népszavazás, éppen ma. Nem mentem el, kit érdekel, gondoltam. Illetve nem gondoltam semmit. Ma is mélységesen szégyellem az akkori érdektelenségemet. Érvénytelen lett a kiírt népszavazás, ami arról szólt, hogy megkönnyítve, magyar állampolgárságot kaphassanak a határainkon túl élő magyarok. Nem kapták meg akkor ezt a lehetőséget. A magyar történelem egyik legnagyobb szégyene volt ez. Közben felnőttem. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, most ott állnék, és örömmel húznám be az ikszet. Mellettük. A magyar mindenhol, mindenkor magyar. A testvérünk, a vérünk, a múltunk, a jelenünk, a jövőnk. Ezt tagadtuk meg Tőlük akkor. Mekkora szégyen ez. Most ott tartunk, hogy fűt, fát, bokrot beengednének bizonyos emberek, miközben a saját fiainkat meg cserbenhagytuk. Ők nem románok, meg szlovákok, meg mittudomén. Magyarok. Megbolondult ez a világ. Azt hiszem, van mit jóvátennünk. Bocsánat.”

Borítókép: Szebeni István Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elmentem én is és az egész család. Az összetartozásra szavaztunk.

Grünbergné, ezzel ne szórakozz!

Mikola mondott valami rosszat a szinglikről. Abban is igaza volt

Igazad van. Volt egy erdélyi munkatársnőm és ő nem ment el szavazni. Sőt, felháborodott amikor szóba került a szavazás. Szerintem ő is megbánta.

Mondjuk szerintem Patrubány simán egy szekus ügynök. Volt? Él még?

Féligazság. A FIDESZ 2004-ben egyértelműen támogatta a kettős állampolgárságot, de választójogot akkor nem akart adni a határon túliaknak. Ebben valóban változott az álláspontja nyilvánvaló szavazatmaximalizálási érdekből, dehát köteles volt a Fletó történelmi távlatban maga ellen fordítani sokmillió potenciális magyar állampolgárt? Ezt a FIDESZ szempontjából úgy hívják, gólhelyzet.

Ne feledd, bármekkora patkány volt Fletó, és bármennyire érvénytelen lett a népszavazás, a szavazók többsége azért az állampolgárság megadására voksolt.

Mondod te. Fletó viszont alapvető gondot látott az állampolgársággal.

Azért ami azt illeti, én is nehéznek tartom szétválasztani az állampolgárságot és a választójogot. Pl. pár évig Magyarországon kívül éltem. Macera volt leadni a szavazatomat, de megoldottam. Hiba volt? Jobb lett volna egy olyan szabályozás, amely erre az időre megfoszt a választójogomtól? És hogyan?

És ha valaki Erdélyből Magyarországra költözik, hogyan "élesedik" be a választójoga, ha Erdélyben még nem éles?

Szóval a FIDESZ álláspontját kétségkívül a politikai racionalitás alakította: 2004-ben politikailag könnyebbnek tűnt választójog nélkül megadni az állampolgárságot, 2012-ben pedig nyilvánvaló pártérdek volt minden új állampolgárnak megadni.

Ugyanakkor Fletót a szimpla patkányság vezette.

Ő volt az alternatíva akkor is, ma is. Tehetek én erről? Ha nem a FIDESZ-re szavazok, akkor arra az ellenzékre szavazok, amelynek vezető ereje Gyurcsány pártja. Így annak, amit Gyurcsány akar, van politikai relevanciája, annak meg, amit te akarnál, nincs.

Hidd el, boldog lennék, ha Gyurcsány 2004-es véleménye már befejezett múlt volna.

Csak azok meg az oltásellenességből akarnak szavazatokat maximalizálni. Részemről inkább a külhoni magyarok szavazataiból. Az nem életveszélyes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés