Az antikommunizmus nálunk a család identitásának része

2021. december 4. 10:04

Böszörményi Nagy Gergely
Facebook
Fontos számomra, hogy végre ilyen emlékhely születhet. Megtiszteltetés, hogy ötleteimmel segíthettem a munkát.

„Az antikommunizmus nálunk a család identitásának része. Az egymást követő generációkból sokan hozzátették ehhez a maguk küzdelmeit, ám a legfontosabb igazodási pont apai nagybátyám, Böszörményi Géza életműve volt és marad örökre. Géza egyike volt annak az 1800 magyarnak, akiket az 50-es években elhurcoltak Recskre, a Rákosi-rendszer titkos kényszermunkatáborába. Faludy Györggyel, meg a nép más veszedelmes ellenségeivel osztozott a fűtetlen barakkon. A közeli kőbányában csaknem halálra dolgoztatták, kívül-belül egy életre megtörték.

Valójában mégsem. Géza még a szocializmusban visszatért a mátrai hegyek közé, hogy —nehezen visszanyert szabadságát újfent kockára téve – dokumentumfilmet forgasson a tábor történetéről. A Recsk c. film —azon túl, hogy elejétől a végéig hátborzongató – egyedülálló a maga nemében, hiszen Géza és társa, Gyarmathy Lívia a bűnösöket is felkutatták és szóra bírták benne. Az igazságot a maga valójában, kompromisszumok nélkül kibontó, titokban elkészült filmet sokan a rendszerváltás egyfajta nyitányának tartják.

A recski tábor egykori bejáratánál ma is áll emlékmű. Nem kérdés azonban, hogy ezen a helyen olyan mementóra van szükség, ami a ma emberének, a szabadságban felnövekvő fiataloknak is képes elmesélni a magyar gulág történetét – s vele azt az egyetemes leckét, hogy miféle sötét valóság húzódik a színesen villódzó utópiák mögött. Mindig, az éppen aktuális ideológiai tartalomtól, tértől és időtől függetlenül.

Fontos számomra, hogy a Zoboki Design & Architecture tervei alapján végre ilyen emlékhely születhet. Megtiszteltetés, hogy ötleteimmel segíthettem a munkát.

Kép: BNG közösségi oldala

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon sok minden változott. Ezért nagyon NEM szeretnénk, ha a Ripacs és tsai koalíció jövőre visszajönne és kiárulná mindazt, amit a Fidesz kormány létrehozott. Megint van mit. Végtelen a tapasztalatlanok és tudatlanok hamis optimizmusa.

Nem magán vagyonra gondolok. Pl. itt van az MNB ismét feltöltött aranykészlete. A Seuso kincs is egyszer csak kikerült az országból, végső soron, miért is ne ismétlődhetne a történelem. A Főváros is milyen szépen adogat el ezt-azt. A MOL-ra is biztosan lenne jelentkező, de van erőmű, közmű üzemeltetés, lehetne újból folytatni a kótya-vetyét, ahol abbahagyták, mint pl. a moszkvai kereskedelmi kirendeltség épületével is milyen nagyon ügyesen üzleteltek.

Mégis, a mélyrétegekbe is leszüremkedő jobban élés a "Lopós" Patás kormány alatt érezhető, a Ripacs idején meg a deviza-hitel felvételének áldásait zengte a köz-TV.

Felejthetetlenek a deviza hitelből Boldog Karácsonyt reklámok, előtte meg az ámítás a magánnak hazudott nyugdíj pénztár tagság előnyeit ecsetelők.

Mikor lesz a vaskefe helyett egy rendes, figurális 56-os emlékmű és egy 56-os emlékmúzeum?

Ezek felkötése nem miattad maradt el?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés