Halálos áldozatai is lehettek volna az Eb-döntő alatti rendbontásoknak

2021. december 03. 11:41

A hatóságokat teljesen felkészületlenül érte a huligánok rohama egy friss jelentés szerint.

2021. december 03. 11:41
null

Akár halálos áldozatai is lehettek volna a londoni Eb-döntőnek – írja a Sky News egy nemrég megjelent jelentés alapján. A 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság döntője alatt mintegy kétezer, jegy nélküli szurkoló rontott be a Wembley stadionba, teljes káoszt okozva ezzel.

A jelentés készítői szerint a stadion mellett összegyűlt körülbelül hatezer huligán ténylegesen olyan helyzetet teremtett, amely veszélybe sodorhatta a stadionban tartózkodó szurkolókat. A vizsgálat eredménye azt erősíti meg, hogy

a hatóságok szinte egyáltalán nem készültek fel egy ilyen rohamra,

pedig az Eb-döntő az elmúlt huszonöt évtizedek egyik legfontosabb focimeccse volt Angliában. A jelentés szerint a londoni rendőrök egész nap csak futottak az események után.

A lapnak nyilatkozó egyik biztonsági elemző szerint sokszor csak a szerencsén múlt, hogy nem történt katasztrófa a Wembley-ben. A stadionon kívül összegyűlt tömeg a létesítményen belül tartózkodó szurkolók által kinyitott vészkijáratokon át törhetett be a Wembley-be, és eközben akár agyon is taposhatták volna egymást. A stadiont őrző rendőrök és biztonsági őrök egyszerűen képtelenek voltak ellenállni a tömegnek – állapítja meg a jelentés a Wembley biztonsági főnökének nyilatkozata alapján.

A meccsen tartózkodó szurkolók elmondása szerint a stadionba betörő huligánok közül sokan a szemük láttára kokainoztak vagy füveztek.

Az angol labdarúgó szövetség elnöke elnézést kért az események miatt, és megígérte, hogy többet nem fog ilyen előfordulni.

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2021. december 05. 17:26
40 mérkőzésre zárt stadion, egymilliárd font büntetés??
Cserna János
2021. december 03. 16:38
Az UEFA-vizsgálat utánra sikerült időzíteni ezt a jelentést, így már nem lesz több szankció az angol szövetség ellen. Szép és ügyes húzás. Olyan fejlett nyugati, igazi demokratikus.
Iluska
2021. december 03. 13:21
Ha nagymamának pöcse volna, nagypapának hívnánk.
cutcopy
2021. december 03. 13:15
Így fél évvel később már be is merik jelenteni..? Kissé mintha döcögne a liberális demokráciák sajtója..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik