Le Figaro: Márki-Zay megingathatja Orbán Viktor hatalmát

2021. december 3. 11:29
A francia lap a portréjában azt írja a baloldali miniszterelnök-jelöltről: magas, fekete hajú és szemű, magabiztos járású és kézfogású, akiből nem hiányzik a karizma, valamint jól beszél angolul és franciául is.

MZP – e három betű megingathatja Magyarország mindenható urának, Orbán Viktornak trónját. Egy közepes város polgármestereként Márki-Zay Péter vezeti a legradikálisabb jobboldaltól, a liberálisokat, szocialistákat és a zöldeket tömörítő ellenzéki összefogást. A szuverenista jogok védőjének bukási lehetősége nemcsak Budapesten, de az öreg kontinensen is reményeket táplál – kezdődik a Le Figaro portréja a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről.

Beszámolnak róla, hogy november 11-én és 12-én Brüsszelben több biztos és az EPP elnöke is fogadta Márki-Zayt. A Néppárt, amely megunta Orbán Viktor szélsőséges visszaéléseit, bátorítja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, aki azt állítja, hogy a francia UMP és a német CDU mintájára épít konzervatív pártot, hogy az Oroszország és Kína vonzerejébe került Magyarországot visszahozza a demokratikus klubba. Elérkezett Orbán Viktor és nacionalista formációja számára a veszély, de nem baloldalról, hanem egy „jó megjelenésű, konzervatív, hétgyerekes apától” – emelik ki.

Nem hiányzik belőle a karizma

Márki-Zay 2018-ban, a Fidesz fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen aratott meglepetésszerű győzelmet, ekkor fogott össze először az egész ellenzék a kormánypárt ellen. Néhány hónappal később, az országgyűlési választásokon a külön induló ellenzék megsemmisítő vereséget szenvedett, bár együtt több szavazatot kaptak a Fidesznél. A Hódmezővásárhelyen alkalmazott logikát a 2019-es helyhatósági választásokon sikerült megismételni. A hat párt részvételével megrendezett előválasztáson Márki-Zay Péter váratlan győzelmet aratott – folytatják az ellenzéki kormányfő-jelölt múltjának ismertetését.

„Magas, fekete hajú és szemű, magabiztos járású és kézfogású, a 49 éves hódmezővásárhelyi polgármesterből nem hiányzik a karizma”  – jellemzik. Akár franciául, akár angolul, lefegyverző őszinteséggel fejezi ki magát. Kitért családi hátterére, gyerekkorára, feleségét buzgó katolikusként írta le a cikk, aki apácának készült, valamint Márki-Zay karrierjéről, az USA-ban töltött éveiről is szót ejtett. Visszatérve Hódmezővásárhelyre, belépett a Fideszbe, és elismerően beszélt az 1998-2002 közti Fidesz kormányról. Márki-Zay kétségtelenül az akkori jobbközép Fidesz oldalán szeretett volna hasznos lenni, ám ezt a horizontot

elzárta az Orbánhoz közel álló Lázár János,

aki a városházát, a térséget és a Fidesz parlamenti csoportját is vezette – írják. A Jobbik két önkormányzati választás alkalmával is Márki-Zayhoz fordult, a párt akkoriban azonban neofasiszta volt, vadászott a romákra – jegyzik meg. Majd hozzáteszik: Márki-Zay tehát várt, amíg a Jobbik változott és csiszolta nyelvezetét, míg a Fidesz épp ellenkezően, szélsőséges irányba mozdult. A formálódó helyi, ellenzéki összefogás során a hódmezővásárhelyi polgármester elmondása szerint „egy fideszes barátom figyelmeztetett, hogy kirúgnak a munkahelyemről, és a családomat is megtámadják".

Soros, romák, homoszexuálisok, migránsok

A munkahelyéről el is bocsájtották, mivel a főnöke nem tudott ellenállni a Fidesz nyomásának – jelentik ki –, de rávette, hogy bekapcsolódjon a kampányba. A rágalmazások és fenyegetések közepette Márki-Zay bátorsága megnyerte a helyieket. 2018-ban és 2019-ben korrupcióellenes harcával növelte támogatottságát, mivel a vidéki lakosság látta az Orbán helyi „satrapáinak” gazdagodását. Több miniszterelnök-közeli személyt támad korrupciós ügyek miatt, köztük Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét. Az ellenzéki jelölt elmondta azt is, hogy Orbán gyűlöletkampányt folytat Soros György, a romák, a homoszexuálisok és a migránsok ellen. Orbán Viktort saját csapdájába akarja ejteni azzal, hogy elveszi tőle a gazdagabb választópolgárokat. Márki-Zay képmutatónak nevezte ellenfelét, és ellene fordítja az érveit:

Orbán kommunista volt, amikor templomba jártam” – mondta.

„Migránsok, Orbán ezreket hozott be! Látogassák meg a Tiszaújvárosban dolgozó vietnámiakat, bengáliakat és törököket. Orbán a migránsok támadása helyett jobban tette volna, ha megtartja az országot elhagyó magyarokat” – fejtette ki. Elmondta, hogy azért beszélt homoszexuális fideszesekről, mert egy olyan Magyarországot akar, ahol a Fidesz politikusai is nyíltan beismerhetik szexuális preferenciájukat. Marki-Zay Péter huszárként kívánja legyőzni Orbán Viktort, úgy véli, csak karddal tudja áttörni a miniszterelnök-barát média falát – zárja a lap a portrét.

(Fotó: MTI)

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már a fodrászok világlapja is foglalkozik Márky-Zayval?

Amerikában kiképzett, majd aktivált ügynök. Próbált a Fideszbe is beépülni, de úgy tűnik, átláttak rajta. Kész röhej ez a duma: arra várt, hogy a Jobbikosok jó fiúk legyenek. Miből gondolta, hogy ez így lesz? Talán inkább arról van szó, amit Csurka mondott: a Jobbik baloldali konstrukció. Márki Zay pedig tudta ezt, várta a pillanatot, amikor a Jobbik végrehajtja a pálfordulást.

A Jobbik után másodszor fordul elő, hogy jobboldali külsőségekkel akarnak eladni valakit, aki alapvetően balliberális. A Jobbiknak volt sok éve, hogy jobboldaliként működjön, de Márki Zaynak nincs ennyi ideje. Kénytelen azzal ellentétes dolgokat hirdetni, mint amilyennek mondja magát.

Ami pedig az országot elhagyó magyarokat illeti, nyugaton kelet európaiakkal pótolják a náluk hiányzó munkaerőt, ezért mi is kénytelenek vagyunk vendégmunkásokat foglalkoztatni.

Válogasd meg az eléd rakott szövegeket, ne írj le mindent amit eléd tesznek.

Demokratikus választásra készülünk. Nem kell másra gondolni.

És ez a Le Figaro elvileg jobboldali lap lenne. Elvileg.
Érdekileg ugyanúgy a francia nagytőke és imperializmus oldalán áll.
Szégyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés