Kormányinfó: Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási hetet

2021. december 2. 11:22
Hamarosan csak a harmadik oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

December 2-án, csütörtökön délben ismét sor került a kormányinfóra, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a kormány legfrissebb döntéseiről.

A harmadik oltás kulcsfontosságú

A miniszter először is leszögezte: a kormány leghosszabban járványügyekkel foglalkozott. Ismertette: az elmúlt 24 órában 10466 fő fertőződött meg koronavírussal, valamint elhunyt 218 beteg. Az oltási adatokról elmondta: a harmadik oltások szempontjából jól halad Magyarország, Európán belül hazánk első helyen áll. A beoltottak száma 6 138 885 fő, közülük 5 852 417 fő már a második oltását is megkapta, 2 609 385 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.

Az oltóanyag által biztosított védettség mértéke 4-5-6 hónap elteltével csökken, ezért Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú. Kérdésre közölte: nincs olyan információ, hogy megjelent volna Magyarországon az új omikron variáns. 

Hamarosan csak a harmadik oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány

– hangsúlyozta a miniszter.

Helyi oltási akciónapok

Gulyás Gergely elmondta: az ország településein a jövőben oltási akciónapok lehetnek, ezt az operatív törzs szervezi meg. A védettségi igazolvány érvényessége a jövőben a harmadik oltáshoz kötődhet majd, de pontos döntés nincsen még erről a miniszter szerint. Gulyás közölte: kétmillió oltás érkezik majd az 5-12 éves korosztály számára A 12 év felettiek számára van elegendő vakcina – tette hozzá. Arról, hogy az Európai Bizottság fontolóra veszi a kötelező oltás bevezetését, elmondta: ez tagállami hatáskör, de nem baj, ha a bizottság ajánlásokat fogalmaz meg ezen a téren. 

Rezsicsökkentés, energiaárak

A miniszter elmondta: a benzinárak világpiaci árát nem szabad a fogyasztókon kérni, ezért a hatósági ár marad, akárcsak a rezsicsökkentés. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentést kiterjesztik a kisvállalkozásokra, valamint az önkormányzati szektorra is. A kkv-k esetében 4 milliárd forint alatti árbevétel és 10 alkalmazott alatt lehet majd igénybe venni a rezsicsökkentést.

Főtanácsnoki indítvány

Az Európai Bíróság főtanácsnokának indítványáról, amely szerint el kell utasítani a jogállamisági rendelet eltörlését célzó magyar-lengyel keresetet, Gulyás azt mondta: meg kell várni a bíróság ítéletét, bár ez gyakran egybecseng a főtanácsnoki indítvánnyal. Ugyanakkor az indoklásból is kiderül, általános jogállamisági vádaskodások nem vezethetnek a támogatások elvonásához, kizárólag az, ha a támogatás és a jogállamisági kritérium összefüggésben van egymással. Ezzel együtt szerinte vannak reményt keltő mondatok az indítványban. 

Igennel válaszolt arra, hogy a határidők miatt a jogállamisági mechanizmust már nem lehet aktiválni Magyarországgal szemben. Ez a politikai akció elkésett – tette hozzá. Szerinte az, hogy sikerül-e tető alá hozni a helyreállítási alapról szóló megállapodást, attól függ, hogy az Európai Bizottság be akar-e avatkozni a jövő évi magyar választásba.

Arra, hogy Márki-Zay Péter eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, úgy reagált: aki szerint a gyerekeket lehet verni és bántalmazni, attól nem meglepő egy ilyen nyilatkozat. Gulyás emellett szomorúnak és veszélyesnek nevezte Márki-Zaynak a drogliberalizáció támogatására vonatkozó kijelentését is. 

Az eddigi eredményeket erősítheti a népszavazás

A Mandiner kérdésére, hogy egy érvényes és a kormány számára kedvező eredményű gyermekvédelmi népszavazási eredmény esetén tovább szigorítják-e a jelenlegi jogszabályt, Gulyás azt mondta: egy ilyen eredmény elsősorban azt jelentené, hogy mindazokat a gyermekvédelmi intézkedéseket, amelyeket eddig meghoztak, a következő években senki nem módosíthatja. „Ha szükség van újabb intézkedésekre, akkor nyitottak vagyunk jogszabályi módosításokra, de főszabály szerint azt kell megvédenünk, amit elértünk” – szögezte le a miniszter.

Azt ugyankkor látni kell, hogy nem csupán a magyar ellenzékkel szemben kell ezeket az eredményeket megvédeni, hanem Brüsszel és az Európai Unió egyes intézményeivel szemben is, amelyek másképp gondolkodnak a világról és más irányba mennek” – tette hozzá. „Elég ehhez megnézni az új német kormány programját, amely alapján nem lehetnek illúziói” – jegyezte meg Gulyás.

Továbbra sem válaszol a bizottság

Másik kérdésünkre elmondta: továbbra sem kapott választ a kormány arra a kérésre, hogy az Unió járuljon hozzá a határvédelmi költségekhez. „De nem csak a magyar kormánynak nem válaszoltak, hanem az állam és kormányfők tanácsának azon felhívására sem, hogy határvédelmi kérdésekben tegyen hatékony lépéseket és finanszírozza a határokat védő országok erőfeszítéseit. Nyilván ez a decemberi uniós csúcs fő témája lesz” – tette hozzá. Gulyás elmondta azt is, hogy nem érzékelik a migrációs nyomás csökkenését a déli határon.

A Főváros csak a konfliktust keresi

Gulyás elmondta, hogy az agrárminiszter helyzetértékelést adott a kormányülésen a drámaian megnőtt a műtrágyaárak kapcsán, amelynek egyértelmű oka az a kartellezés, amely miatt 14 milliárdos bírsággal sújtották Bige László cégét. Gulyás jelezte: lépéseket tesznek, hogy csökkenjen a műtrágya ára.

A főváros folyamatosan csak a konfliktust keresi a kormánnyal – kommentálta a miniszter a közösségi közlekedéssel kapcsolatban kialakult vitát, hangsúlyozva, hogy hónapokig hevert a támogatási szerződés Karácsony Gergely asztalán.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már megijedtem, hogy megint békemenetet akarnak maszk és védekezés nélkül.
Az az öt héttel ezelőtti is csúnyán irtja a zembereket

Olvassátok el, és gondolkodjatok el.
https://www.erdely.ma/a-tomege..
az eredeti cikk:
https://www.thelancet.com/jour..(21)00258-1/fulltext?s=08#%20

Olvasd el, és gondolkodj el.
https://www.erdely.ma/a-tomege..
az eredeti cikk:
https://www.thelancet.com/jour..(21)00258-1/fulltext?s=08#%20

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés