Bukarestben hagyományos katonai parádéval ünnepelték Erdély Magyarországtól való elcsatolását

2021. december 1. 14:16
1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Egy év kihagyás után ismét a hagyományos katonai díszszemlével, különösebb járványügyi korlátozások nélkül ünnepelték meg szerdán Bukarestben a

Román Királyság és Erdély egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 103. évfordulóját, Románia nemzeti ünnepét.

25 ezren vettek részt az ünnepségen

Az állami vezetők jelenlétében megtartott bukaresti parádén a hadsereg, a belügyminisztérium és több NATO-tagállam díszegységeinek mintegy 1500 fegyverese vonult fel a fegyvernemére jellemző járművel és haditechnikával, a diadalív felett pedig a román légierő gépei, valamint a belügyi egységek és titkosszolgálatok helikopterei húztak el.  A román hírtelevíziók becslései szerint

a bukaresti diadalívnél megrendezett központi ünnepségen mintegy 25 ezer ember vett részt.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal. 

(MTI)

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Büszke lehet Franciaország, Nagy-Britannia, USA, Kanada, no és Ausztrália, hogy ilyen szövetségese van, mint az emberiség ősi állama: Románia.

Olyan, hogy Orbánisztán, olyan nincs.
Ezeréves MAGYARORSZÁG - olyan van.
Egyébként: csak boldogítsák egymást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés