Oltott, immunizált embereket támadott meg Németországban az omikron mutáns

2021. december 1. 21:18
Négy teljesen immunizált oltott fertőződött meg az omikron nevű szupervariánssal Németországban, a betegek tünetei közepesen súlyosak – írja a Reuters.

Kis számú esetről van szó, messzemenő következtetéseket ebből nem érdemes levonni, de ez a tény is egy újabb adalék ahhoz a vizsgálat alatt lévő kérdéshez, hogy vajon az oltottak védelmén könnyebben áttör-e a szupervariáns – írta meg a Reuters híre alapján a Portfolió. 

Múlt héten Dobson Szabolcs Facebook-posztjában írt arról, hogy kimutatták az omikron variánst Izraelben három olyan Afrikából hazatérő személynél, akik mind be voltak oltva. Az izraeli fertőzöttek közül az egyikük 3 Pfizerrel, másikuk két AstraZenecával, a harmadik pedig két Jansennel volt beoltva.

Németország most négy teljesen immunizált betegről tett jelentést

Három fertőzött Dél-Afrikából tért haza egy üzleti útról, november 26-án és 27-én, a negyedik fertőzött az egyik visszatérő rokona

– jelentette az egészségügyi hatóság baden-württembergi irodája. Középsúlyos tüneteik vanna, melyeknek azokat szokás hívni, melyekkel még otthoni körülmények között meg lehet kűzdeni, viszont amely túlmutat az enyhe szinten, ahol puszta kellemetlenségnek számít a betegség.  

 

 

A BionTech-vezére optimista az oltottak védelmét illetően

A vezető szerint a folyamatos laboratóriumi tesztek után a következő két hétben elemzeni fogják, hogy a két vagy három Pfizer-oltással rendelkezők vérében lévő antitestek semlegesítik-e az omikron-variánst.

„Nyilván a vizsgálatokat azért is végzik el, hogy szükséges lehet-e egy új oltás kifejlesztése. Mi azt gondoljuk, hogy valószínű, hogy ezek az emberek jelentős védelemmel rendelkeznek a súlyos lefolyású, az omikron által okozott betegséggel szemben Szerintem egyelőre nincs miért aggódnunk. Az egyetlen dolog jelen pillanatban az a tény, hogy sokan egyáltalán nincsenek beoltva” – mondta el a gyógyszergyár vezetője. 

A Moderna vezére már sokkal kevésbé derűlátó

Az igazgató szerint a mutáció igenis aggasztó, mivel a vírust semlegesíteni hivatott antitestek 8-9-szer kevésbé hatékonyak lehetnek az omikronnal szemben. 

„Azt gondolom, hogy nincs olyan világ, amelyben ugyanolyan hatékony lenne (a vakcina), mint volt a delta variánssal szemben. Azt hiszem, jelentős esés lesz (a hatékonyságban). Nem tudom, hogy mennyi, mert még várnunk kell az adatokra. De minden szakértő, akivel beszéltem, azt mondja, hogy ez nem lesz jó” – állítja a konkurens gyógyszergyár vezetője, aki szerint hamarosan domináns lehet az új mutáns. 

 

 

Az omikron esetén kevesebb, mint 25 nappal, azaz 3 héttel az 1%os jelenlétet követően bekövetkezik a 90% körüli dominancia, ezzel pedig kiszorítja a deltát, mely most a domináns mutáció. Összehasonlításként a delta esetében 100 napnak kellett eltelnie ugyanettől az időponttól a dominancia eléréséig, a béta pedig 100 nap után is csak 50% körüli esetszámért volt felelős.

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint például az a mentőorvos hölgy. Aha,

Gondolod, hogy van olyan politikus, aki a választópolgárokat felnőttnek tekinti?

Atyaég! Sok hülyeségek kering az oltásokkal kapcsolatosan , de ti még az oltást sem értitek.

Az oltás nagyrészt olyan, mint maga a vírus. Égy nagyon fontos dolgot kivéve: nem tud benned szaporodni. Azért jó, mert így van ideje a szervezetednek megbirkózni vele. Az immunrendszered kitalálja, hogy hogy tud megbirkózni vele. Ezért van az, hogy lázas lehetsz, levert és izomfájdalmaid is lehetnek. Ha az oltástól bajod lesz, akkor a vírustól nagyságrendekkel nagyobb.

Persze, ha vírus megtalál utána, akkor megtelepszik az orrnyálkahártyán és a garaton, ezért kimutatható benned. Ki is köhögheted, vagyis az a tétel, hogy képes vagy továbbadni, az igaz. A kérdés, hogy mennyi vírust adsz tovább. Az esetek kb. 90%- ban nem tud szaporodni, vagyis lényegesen kevesebbet, mint amit bekapott. Viszont van egy 10% akinél nem jött össze az immunválasz és nem lesz védett a személy. Ez nincs ráírva senkire.

Ne gondoljátok, hogy az oltott és az oltatlan ugyanolyan arányban fertöz! Szóval ezt a hülyeséget, hogy az oltottak is fertőznek, csak az mondja, aki nem érti, hogy hogyan működik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés