Gondolatok a magyar vidék jövőjéről

2021. december 1. 9:55

Szepesi Balázs
Corvinák
Nem új közgazdaságtanra van szükség, hanem a vidék vonzóvá tételére.

„A betelepülő tőkére épül a helyi erőforrások és munkaerő hasznosítása. A nemzeti, globális értékláncok központjainak szervező erejére épül a legtöbb vidéki munkahely, a helyi jövedelmek meghatározó része. Ezért a tőkevonzó képesség jelentősége egyértelmű. Mindez azonban kevés, ha egy vidék ambíciója több annál, hogy helyét a világban az aranykoronára, a képzettségre, a lokációs helyzetre, az épített infrastruktúrára és a többi hasonló befektetői szempontra épülő piaci egyenlet jelölje ki.

A helyi tőketeremtő képesség erősítése és kihasználása lehet ezen térségek számára a kívánt prosperitás koncepciója. Ez a koncepció azonban még kidolgozásra szorul – a helyi fejlesztések megközelítése inkább a tőkevonzó képességre fókuszál. Azonban nem a semmiből kell elindulni: a gazdaságtörténet, a fejlődés gazdaságtana, a helyi fejlesztések eszköztára, a vidéki gazdaságok elemzésének eredményei bőséges és hasznos kiindulópontot nyújtanak a feladathoz. A meglévő tapasztalatok és elméleti alapokra építve kialakíthatóak azok az eszközök, melyek

Mérhetővé teszik egy-egy térség tőketeremtő képességét; feltárhatóvá teszik a tőketeremtés szempontjából legfontosabb tényezőket; eszköztárat kínálhatnak a tőketeremtő képességüket erősíteni kívánó térségek szervezőinek; iránymutatást adhatnak a tőketeremtő képesség megerősítését szolgáló szakpolitikai programok számára. Nem új közgazdaságtanra, nem a globális kapitalizmus alternatívájának megfogalmazására van szükség. Egy olyan gyakorlati alkalmazást támogató koncepcióra, ami nem azt keresi, hogyan teheti egy térség vonzóvá magát a megtérülést kereső tőke számára, hanem arra fókuszál, hogyan lehet egy vidéki térség arra képes, hogy maga hozzon létre tőkét és állítsa azt működésbe."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés