Ma jön be a hanuka, a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének emlékezete

2021. november 28. 15:14

Gábor György
Facebook
Az emlékezet lehet lehet aktív: példaadó, amely cselekvésre szólít fel. Boldog hanukát!

„Ma jön be a hanuka, a fény és a szabadság ünnepe, amely a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének és az újra szabaddá vált vallási és világi élet örömének emlékezete. Flavius Josephus, a görög nyelven író zsidó történetíró idézi a felkelést kirobbantó Mattathiasz (Mattatiás) beszédét, amelyben arra szólít fel, hogy »szálljatok szembe minden erőszakkal és kényszerrel«, majd hozzáteszi: újra visszanyerhetitek »elveszett függetlenségeteket és szabadságtokat… A legnagyobb nehézségektől se riadjatok vissza… Főképpen egyetértésre intelek benneteket: legyen mindegyik vitéz a maga módján, de ismerje el a többiek kiválóságát is.«

Halálát követően fia, Judás Makkabeus lett az ellenállási küzdelem vezetője. Az ő beszédére is érdemes emlékeztetni: »Még sohasem volt az idő ily alkalmas arra, hogy bátorságra és a veszélyek megvetésére buzdítsalak benneteket. Most kell hősies harccal kivívnunk szabadságunkat… vagy kivívjátok a szabadságot és a boldog életet… vagy a leggyalázatosabb sors vár rátok.« (Flavius Josephus: A zsidók története, XII, 6-7. Ford. Dr. Révay József). 

A korabeli zsidók kivívták a szabadságot és a boldog életet, elkerülve ezzel a leggyalázatosabb sorsot. Erre emlékezünk most is, évről évre, újra és újra. De ne feledjük: az emlékezet lehet passzív, azaz a puszta felidézés, a nosztalgiázás okán, s lehet aktív: példaadó, amely cselekvésre szólít fel: a szabadságért, a boldog életért, hogy elkerüljük a leggyalázatosabb sorsot. 
Boldog hanukát!”

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Pilick

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos, a "Ma jön be a hanuka, a gőgös és kegyetlen zsarnoki hatalom legyőzésének emlékezete"
következménye,
a HANUKÁ-t felhasználó minden eddiginél
gőgösebb és kegyetlenebb zsarnoki hatalom,
a FED, a Holokausztipar, a Rágalmazások Ligája és megszámlálhatatlan
Hanukára tapadó kifosztó-rablógépezet rászabadítása a fehér világra.
De addig nincs nagy baj, míg ez a FEHÉR VILÁG hagyja magát.
Ami nem tart örökké.

Nyeregben érzi magát a rókalelkű, miközben világosan tudja: minden szava kitervelt provokáció, hazugság, félrevezetést generáló haszonkeresés.
De úgy gondolja, teheti, mert:
"A holokauszt mint új erkölcsi iránytű a hagyományos vallásaitól és kultúrájától elszakadó modern Európa számára, melyben a zsidóság mártíromsága központi elem, a fehér ember eredendő bűne pedig önostorozással, vezekléssel enyhíthető.
Forrás: https://kuruc.info/r/9/236635/"

Josephus Flavius Jotapata várának parancsnokaként 47 napig áll ellent a rómaiak ostromának.
A vár elestekor hadifogságba esik, ekkor megjövendöli Vespasianus császárrá választását.
A jóslat beteljesedése után a császár szabadon bocsátja, sőt Vespasianus, majd a trónörökös Titus kíséretében részt vesz Jeruzsálem ostromában.

Azt hiszem, kevered az eseményeket. A hanukának semmi köze a zsidóknak a rómaiak elleni lázadásához (Kr.u.66-70); lényegesen korábbi (Kr.e.165-140) eseményekhez, a zsidóknak a szeleukida szír birodalom elleni lázadásához kapcsolódik. Ebben tényleg sikerült lerázniuk a szeleukida uralmat (mellesleg Rómával szövetségben).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés