Rétvári Bence: Kamuszervezetre hivatkozik a baloldal és sajtója

2021. november 27. 15:49
Nem létező szervezet adataira hivatkozva támadja a kormányt a baloldali ellenzék, valamint a hozzá közelálló sajtó, mutatott rá a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke. Rétvári Bence szerint a Magyar Szociális Fórum fiktív számok alapján kritizálja a kabinet munkáját.

Nem létező szervezet fiktív számaira hivatkozva támadja rendszeresen a kormány szociálpolitikáját a baloldali ellenzék és a hozzá lojális sajtó – mutatott rá Rétvári Bence. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke közösségi oldalán közzétett bejegyzésében emlékeztetett, a fagyhalál következtében kihűlt honfitársaink számával kapcsolatban kerül időről-időre előtérbe a „Magyar Szociális Fórum” nevű szervezet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, ellenzéki politikusok és újságírók egyaránt „bármiféle kritika nélkül, tényként közölik azokat az adatokat, amik tőlük származnak”. A politikus szerint mindeközben olyan látszatot keltenek, mintha egy komoly szakmai szervezetről lenne szó, amelyik hiteles forrásból és ellenőrizhető módon szolgáltat adatokat. 

Ezzel ellentétben nem csupán az adatok ellenőrizhetősége lehetetlenül el, de maga a szervezet sem létezik – írja. A kereszténydemokrata politikus a birosag.hu közhiteles civil szervezeti nyilvántartására hivatkozik, majd rámutat: a Magyar Szociális Fórum a nyilvános adatbázis szerint egyszerűen nem létezik. Rétvári ellenőrizte a szervezet honlapjához kapcsolódó domain-nyilvántartást is, amelyből kiderült, hogy a weblap tulajdonosa sem jogi, hanem magánszemély. 

Következtetése szerint

a teljes magyar baloldali politika és sajtó legfőbb adatforrása egy hivatalosan nem is létező kamuszervezet”.

Mint fogalmaz, az ellenzéki térfélen „ennek a kamuszervezetnek a fiktív adatait veszik készpénznek hétről hétre, és ezen fiktív adatok alapján támadják a kormányt”

Rövid keresésből kiderül, hogy a Magyar Szociális Fórumra hivatkozva például Szabó Tímea is politikai kampányt folytatott a témában. Tavaly január 20-án közzétett bejegyzésében az MSZF nem hivatalos adataira támaszkodva írt arról, hogy 10 nap alatt 21 ember fagyott halálra Magyarországon. Akkor azt írta, „ezért is szükség van a kormányváltásra”

A szervezet a legnagyobb közösségi oldalon sem rendelkezik hivatalos profillal, mindössze egy kétszáz tagot számláló, néhány naponta frissülő csoport működik a neve alatt, amelyben jellemzően bevándorláspolitikával kapcsolatos tartalmakat osztanak meg a felhasználók. A csoportban is megtalálhatók olyan bejegyzések, amelyek a Szociális Fórum „hivatalos” honlapjára mutatnak és fagyhalálokat összesítő közleményeket mutatnak be, ám ezek a cikkek nem tartalmazzák, milyen forrásból dolgozik az MSZF. Saját honlapjukon elérhető számláló szerint egyébként naponta körülbelül ezer látogató keresi fel őket.

Kiemelt kép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 8-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a Magyar Szociális Fórumra (a kamuszervezetre) hivatkozva például Szabó Tímea is politikai kampányt folytatott a témában".

Szabó Timea meg a baloldal és sajtója nem tartják magukat a MUOSZ etikai kódexéhez:
4.1. Az újságíró és szerkesztő írásban, online alkotásban, műsorban szándékosan vagy gondatlanságból valótlanságot nem állíthat, köteles a tényeket és adatokat az adott helyzetben elvárható gondossággal ellenőrizni.

A dk-s Arató Gergely mondta, hogy sajnos kevesen halnak meg covidban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés