A háború: béke, a tőke: munka

2021. november 27. 15:19

Lehoczki Noémi
Mérce
Orbánt leválthatjuk tavasszal – de vajon az orbánizmus leváltható?

„Nem az a baj, hogy valakiknek a rezsi ára fontos, és talán nem is az a legnagyobb baj, amit az ellenzék szokott kifogásolni, hogy ezzel a Fidesz a gazdagok rezsijét is csökkenti: az unalommal vegyített depresszió inkább akkor tör rá a szerzőre, ha belegondol, hogy amióta egyáltalán híreket olvas, azóta a politika egy helyben toporog, amiben a résztvevők ugyanazokat a szerepeket játsszák el újra meg újra.

Ilyenkor persze a miniszterelnök, csak úgy, mint az elmúlt héten, büszkén kiáll amellett, hogy a nemzeti kormány szabályozza a piacot, »rezsiharcol« a multikkal szemben, azaz adót emel. Majd amikor a felemásra sikerült minimálbéremelésre kerül a sor, percek alatt köpenyeget vált, és büszkén vállalja, hogy a jobboldali kormány adót csökkent – igen, a multik adóját is.

A kormány a minimálbéremelésért cserébe csökkentette a munkáltatók szociális hozzájárulási adóját. Mert ugye a szociális hozzájárulás, az ugyan minek.

És itt jön a csavar: Orbán Viktor ezt az adót »munkát terhelő adónak« nevezi. Pedig Orbán Viktor is ismeri, és használja is azt a szót, hogy »tőke«. Például nem sokkal azután, hogy önmagát a »bérből és fizetésből élők« közé sorolta, a parlamentben is elismételte ezt a véleményét, ahol a nem bérből és fizetésből élőket pedig úgy definiálta, mint akik »tőkejövedelemből« élnek.  A tőkét terhelő adókat – másféle adó talán nincs is -, így a szociális hozzájárulási adót is, mégis »munkát terhelő adónak« nevezi.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán is leváltható. Ti még az igazságot is le tudjátok váltani.

„A kommunista társadalmak tanulmányozása során arra a következtetésre jutottam, hogy a kommunista propaganda célja nem a tájékoztatás vagy a meggyőzés volt, hanem a megalázás. Ezért minél kevésbé felelt meg a valóságnak, annál jobb volt.
Amikor az embereket arra kényszerítik, hogy csendben elviseljék a legnyilvánvalóbb hazugságokat, vagy ami rosszabb, hogy maguk is a hazugságok ismétlésére vannak kényszerítve, akkor egyszer és mindenkorra elveszítik érzéküket a becsületességhez.
A nyilvánvaló hazugságok jóváhagyása arra vezet, hogy az ember maga is a gonosz részévé válik. Az ember bármivel szemben való ellenállása ezáltal gyengül, sőt tönkremegy. Egy társadalmat, mely becsületileg kiherélt hazugokból áll könnyű irányítani.”
(Theodore Dalrymple, angol pszichiáter, író, gondolkodó, FrontPageMagazine.com, 2005. augusztus 31.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés