Vezetőink módszeresen haladnak: előbb a földet lopták, aztán a vizet, végül a levegőt

2021. november 27. 15:06

Lendvai Ildikó
Népszava
Ha nem vigyázunk, földön-vízen-levegőben semmi sem marad, ami a miénk.

„Kellően széles látókörű kormány földön, vízen, levegőben lop. Persze legálisan teszi. Lehet, hogy így kevesebb benne az öröm, de jóval biztonságosabb. Előbb törvényesítik a lopást, ez nem túl bonyolult, amikor ők írják a törvényt. Igazán bunkóság, tapintatlan modorra vall egyáltalán lopásnak hívni. Mennyivel kifinomultabb így: állami vagyon átadása a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok számára. A »Ne lopj« helyett azt mégse írhatták annak idején a tízparancsolatba, hogy »ne játszd át a köztulajdont a sajátjaid által uralt, közfeladatot ellátó közérdekű alapítványok magántulajdonába«. Nem fért volna a kőtáblára.

Vezetőink módszeresen haladnak: előbb a földet lopták, aztán a vizet, végül a levegőt. Ez a tervszerűség az, ami a moslékellenzékből hiányzik, nem is kormányképesek, hiába. A föld már lényegében megvan, ez szinte kipipálva, a földvagyon »földmutyinak« becézett újraosztásával. Következett tehát a víz. Ez van, ha vezetőink hamvas ifjúkorukban túl sokat hallották a Vörös Csepelt: »még, még, még és még!« Meg hogy »sohasem elég«. Vagyis végsősoron erről is a komcsik tehetnek.

A NER elit érdeklődése a vizek iránt először a Balaton privatizálásában, kikötők, volt szabadstrandok, vízparti telkek megszerzésében bontakozott ki. Ám újabban a vízivilág az alapítványi privatizáció célkeresztjébe is bekerült. A Balaton már foglalt, ezért erre a célra maradt a Duna és a Velencei tó. Ld. a népdalt: alapítvány későn futott, neki csak a füle jutott, zimme-zumm, zimme-zumm. Valamint recefice bum-bum-bum. A dunai recefice egy részét gyorsan el is vitte Demeter Szilárd, akinek új alapítványa megkapta a Hajógyári sziget egyharmadát. Ha valaki egy kagylóból egyszercsak kiemelkedik a sziget környékén a Dunából, miként Botticelli képén Vénusz a habokból, szűzi szeméremmel takarózva hosszú fürtjeibe, csöppet se lepődjenek meg. Az alapítvány lesz az, vagy az elnöke. Bár ebben az esetben a szerzést illetően nem a szűzi szemérem a legjobb kifejezés.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.Pierre-Joseph Proudhon francia libertárius szocialista-anarchista elméletalkotó, újságíró, „az anarchizmus atyja” az anarchizmus elméletének egyik megalkotója volt.
Szerinte a tulajdon lopás.
Itt tart Lendvai Ildikó esze járása is, aki a legális tulajdoncserét is lopásnak nevezi.
A nő szívét ki ismeri?
Ezer csodával van teli.
Ildi néni a Tízparancsolatot is fel használja vad propaganda szövegében mondván, hogy abban benne van. "Ne lopj!"
De azt már elfelejti, hogy a Tízparancsolat egyik parancsolata így hangzik:
"Ne tégy felebarátod ellen hazug tanúbizonyságot!"

Beindult, csak ötven évvel túl későn:

Elvtársi beismerés:
„Mi még magunktól is loptunk. Megvesztegettünk és hagytuk magunkat megvesztegetni. Hazudtunk jelentésekben, újságokban, magas pódiumokról és fetrengtünk a hazugságainkban. Ezalatt kitüntetéseket aggattunk egymásra. Mindezt fölülről lefele és alulról felfele is.”
(Nyikolaj Rizskov, szovjet miniszterelnök beszédéből a társadalom morális állapotáról, 1985-ben.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés