A négyigenes népszavazás

2021. november 27. 7:09

Fodor Gábor
Facebook
Döntött a nép: tiszta, elvtelen alkuk és értelmetlen megalkuvások nélküli rendszerváltást akar.

„Úgy emlékszem, hogy havazott aznap. Talán valamilyen műsorba kellett sietnem, mert tisztán magam előtt látom a havas Gellért-hegyet, az üres utcákat és én sem a használt Ladámmal megyek, mert ilyen időben lehetetlennek számított akkoriban vissza jutni a hegyre.1989 november 26.

A »négyigenes« népszavazás napja. Az a népszavazás, amely eldöntötte, hogy nem akarnak a magyar emberek megalkuvó megállapodást a szabad választások előtt, nem akarnak elvtelen alkut a kommunistákkal. Az Ellenzéki Kerekasztal egész nyáron sikeresen tárgyalt a pártállam állampártjával, az MSZMP-vel /akik ősszel MSZP-vé alakultak/. A magyar nép demonstrációkon, rendezvényeken /pl. március 15, Nagy Imre és társai újratemetése stb./ fejezte ki akaratát a rendszerváltás mellett.

A tárgyalásoknak botrányszagú vége lett,

hiszen a Fidesz és az SZDSZ nem írta alá a megállapodást a szocialistákkal. Tettük ezt azért, mert úgy láttuk, hogy nem érdemes a köztársaság elnöki posztot a parlamenti választások előtt átadni az utódpártnak félelemből. Döntsön a nép arról, hogy akar-e előzetes alkut, mielőtt kifejezné több mint 40 év elnyomás után újra politikai akaratát.

Az MDF delegáció / Antall József, Für Lajos, Szabad György/ a háttérben megállapodott Pozsgay Imrével és híveivel az előzetes elnökválasztásról, mert azt gondolták, ez a kompromisszum garantálja, hogy a szocialisták engedik a szabad választásokat. A Fidesz tárgyalói / Orbán Viktor, Kövér László és én/ egyetértésben az SZDSZ vezetőivel / Magyar Bálint, Pető Iván és Tölgyessy Péter/ azon a véleményen voltunk, hogy értelmetlen megalkuvás az elnöki poszt átengedése. Nincs már abban a helyzetben az uralkodó párt, hogy megakadályozza a rendszerváltást lehetővé tevő választásokat.

Egy napig nem merték nyilvánosságra hozni az eredményt,

annyira sokkolta őket a tény, hogy szoros versenyben ugyan, de elbukták az elnökválasztást. Milliók szavaztak először szabadon hazánkban arról, hogy tiszta, elvtelen alkuk és értelmetlen megalkuvások nélküli rendszerváltást akarnak. 32 évvel ezelőtt döntött a nép: demokráciát és rendszerváltást követelt a népakarat.”

Címlapkép: Facebook

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Göncz volt a kompromisszum. Jó volt az mszpnek és a szadesznek is.
Csak a népnek nem, de erről már nem kérdezte őket senki.

Gábor!

Jól megnevettettél, amiért köszönet jár. Úgyis olyan borús, hangulatrontó az ég......alacsonyan szállnak az egészségre ártalmas balliberális fellegek, a felhők széléről kilóg a lábatok, a ritkább felhőtömbökben jól látni, ahogyan már Te is ott ülsz MZP trónja mellett, és simogatod a nadrágszárát. De ne menj feljebb.

Trükközés magas foka

,, Egy napig nem merték nyilvánosságra hozni az eredményt, annyira sokkolta őket a tény, hogy szoros versenyben ugyan, de elbukták az elnökválasztást. Milliók szavaztak először szabadon hazánkban arról, hogy tiszta, elvtelen alkuk és értelmetlen megalkuvások nélküli rendszerváltást akarnak. 32 évvel ezelőtt döntött a nép: demokráciát és rendszerváltást követelt a népakarat.” –állítja Fodor Gábor.

Szerintem ez az állítás hamis.

A népszavazás kérdése ,, Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?,, volt.

Ebben a kérdésben szó nincs, hogy ki válassza meg a köztársasági elnököt. Csak arról van szó, hogy mikor legyen megválasztva. Vagyis trükközte, becsapták a választókat és pártalku kapcsán választották meg a parlamenti pártok a köztársasági elnököt. Ez a paktum biztosította, hogy Göncz Árpád személyében az SZDSZ adja az első köztársasági elnököt.
Szerintem a demokratikus és kívánatos az lett volna, ha a köztársasági elnököt a nép választja meg többes jelöléssel. Kétségtelen ez a köztársasági hivatal számára nagyobb szuverenitást, erősebb jogosítványt jelentett volna, ugyanakkor a trükkös pártalkukat megakadályozza. Példaként hozható Fel Sólyom László megválasztása.

Szerintem ennek figyelembevételével a cél az volt, hogy a pártok egymás közti megállapodással válasszák mega köztársasági elnököt és csak korlátozott döntési jogkörrel rendelkezzen. A gondolkodó szavazók ezt érzékelték és ezért lett csupán 6 404 szavazattal több az IGEN-ek száma.

A fő kérdés is ez volt és a másik három csak ,,töltelék,,, mert tudták előre, hogy elsöprő győzelem lesz ezekben a kérdésekben.
Az ,, Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy a kezelésében levő vagyonról?,, kérdés teljesítése pedig csak részben történt meg, különböző pártalkuk közbeiktatásával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés