Lemondott tisztségeiről a botrányba keveredett Turi György

2021. november 25. 10:15
A szövetség elfogadta a lemondást.

Turi György lemondott a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint edzőbizottsági elnöki posztjáról. A Kőbánya SC úszóedzője Wladár Sándornak, a MÚSZ elnökének küldött – és az MTI-hez is eljuttatott – levelében döntését azzal indokolta, hogy a személyét érintő helyzet az elmúlt két hónapban tarthatatlanná vált, és már nemcsak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a MÚSZ és a Kőbánya SC megítéléséről.

Az elmúlt hetekben Turi több korábbi tanítványa, köztük a négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok Cseh László, úgy nyilatkozott a magyar sajtóban, hogy a tréner „lelki terrort” alkalmazott az edzések során és fizikailag is bántalmazta az úszókat. A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor, a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

Az edző csütörtöki bejelentésére reagálva Wladár Sándor azt írta: a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről. „Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának” – közölte a MÚSZ elnöke. „Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából.” A bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját – jelezte Wladár Sándor.

Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is” – fogalmazott az elnök.

(MTI, fotó: YouTube/ATV)

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindig kérdőjeles, amikor 1998-as eseményeket 2021-es nézőpontból akarunk tisztába tenni.
A verés önmagában ma is sok-sok fiatalt lendítene jobb életre, akik nyomorúságos szenvedéssel töltik el a hátralévő 40-50-60 évüket.., mert nem kapták meg az atyai pofont, a fülcsavarást, a kokit a fejükre....
De: az ARÁNYOK, mint mindenben, a lényeg ebben van.
Brutális az az ütés, vagy szeretetből jön.

Azért, mert a szülő arra van rágerjedve, hogy a gyerekből olimpiai bajnok legyen bármi áron, a gyerek meg el sem mondja neki.

Itt a hangsúly az "és társai"-n van. Kicsit túl sok egybehangzó tanúvallomás jött elő ahhoz, hogy Turit sajnáljam.

Jó esetben egy se, aki arról beszélne, hogy őt edzés címén ütlegelték.

Még jó, hogy csak ütött. A kelet-német és más testvéri országok sportolóiba még szereket is erőszakoltak az elvtársak.

Azért a gyerekeidet ne így neveld.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés