Magyar kutatás: Egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága

2021. november 25. 15:16
Az oltatlanok 10-20-szor nagyobb eséllyel haltak meg tavasszal Magyarországon a kutatás szerint.

Megjelent egy magyar tanulmány, amely vakcinatípusokra lebontva bemutatja, mennyire védenek a vakcinák hazánkban a koronavírussal való megfertőződés és a halálozás ellen. Az eredményeket bemutató tanulmány – amelynek szerzői között Müller Cecília és Kásler Miklós is megtalálható – egy rangos nemzetközi szaklapban, a Clinical Microbiology and Infectionben jelent meg.

A HUN-VE (Hungarian Vaccine Effectiveness, Magyar oltóanyag-hatékonyság) kutatás az év első felének járványügyi és oltási adatait elemezte, tehát még a járvány negyedik hulláma előtt, idén január és június közötti járványadatok alapján készült, az eredmény a harmadik hullám során 3,7 millió fő  teljesen beoltott populáción született.  A kutatás a teljesen beoltott (azaz a kétszer oltott) és az oltatlan lakosság adatait vetette össze. A kutatás 2021. január 22. és június 10. között olyan személyek bevonásával készült, akik a második vakcinát is megkapták. Így a HUN-VE vizsgálatban 3.740.066 fő esetében tudták vizsgálni a vakcinák hatékonyságát a vizsgálati időszak alatt.

A kutatási időszakban 5 vakcina hatékonyságát lehetett felmérni egy intenzív harmadik hullám mellett, két mRNS vakcina: Pfizer-BioNTech, Moderna, egy inaktívált vakcina: Sinopharm és két vektor vakcina: Sputnik-V és AstraZeneca. (Janwsenről nem állt rendelkezésre elegendő vizsgálati idő).

A vakcinák eredményességét egészen pontosan a második oltást követő 7 naptól elemezte a HUN-VE vizsgálat, vagyis azt az időszakot vizsgálta, amikor az oltott személyekben várhatóan felépült a teljes védelem a koronavírus fertőzéssel szemben. 

A teljesen beoltottak körében a megfertőződés elleni védelem a vakcinától függően 68,7-88,7 százalék, míg a halálozás elleni védelem 87,8-97,5 százalék.

Hogyan szerepeltek az egyes vakcinák?

A korrigált adatok alapján a Pfizer-Biontech vakcinával oltott 1.5 millió fős populációban 90.63%-os eredményességet mért a kutatás. E robusztus adatok alapján az látható tehát, hogy ezen oltással védettek 10-szer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során.

Ugyan ez az eredmény a Modernával vakcinált 223 ezer polgár esetében 93.65% volt, az AstraZeneca oltást kapott 304 ezer fő esetében pedig 88.25%-os.

Igen magas, 97.52%-os hatásosságot mértünk a Sputnik-V oltás esetében, mely azt jelenti, hogy az oltatlanokkal szemben a Sputnik vakcinával oltott 820 ezer magyar állampolgár több, mint 20-szor kisebb eséllyel halt meg a tavasz során, mint az oltatlanok. A Sinopharm vakcina is magas eredményességet mutatott, 87.85%-os hatékonysági mutató jóval magasabb az ellenanyagszint-mérésekből várt értékekhez képest.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval ha jól értem, a fertőzés elkerülésében a hatásosság a következő: Sputnik, Moderna, (lemaradva) Pfizer, Sinopharm, Astra?

Kár, hogy a júniusi állapotot ismerhetjük meg belőle.
November vége van.
” A tanulmány adatgyűjtése ugyanakkor június 10-én véget ért, pedig a járvány újabb felfutása csak ezt követően érkezett, ráadásul a vakcinák hatékonyságának csökkenése fél év után már jelentős. Azaz a tanulmány eredményeiből épp ez az időszak hiányzik.”

Na, most rajt’ teccett kapni.
Esetleg az idézőjelet ha lenne kedves figyelembe venni!
Idézet volt egy cikkből.

Ön lehengerlő.
Arra kívántam célozni, hogy a júniusi állapot ma már nem érvényes.
Mint tudjuk.
Mivel vannak, akik elszólják magukat.
https://m.kuruc.info/r/2/23656..

Zakkant Zoltán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés