Elmarasztaltak egy magyar munkáltatót, mert nem engedte transznemű dolgozóját a női mosdóba

2021. november 25. 15:21
Az alapvető jogok biztosa szerint megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a munkáltató.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az a munkáltató, amely nem biztosította egy transznemű munkatárs számára a nemi identitásának megfelelő munkahelyi öltöző- és mellékhelyiség-használatot – áll a Háttér Társaság szerdai közleményében. 

A társaság szerint Petra már több éve dolgozott a munkahelyén, amikor transzneműként coming outolt, majd később nemváltoztató műtéteken is átesett. A Háttér Társaság információi szerint a transznemű dolgozó ettől kezdve többször kérte munkaadóját, hogy használhassa a női öltözőt és mosdót. 

A munkáltató szavazást kezdeményezett a női munkavállalók körében arról, hogy hozzájárulnak-e ehhez. A munkatársak többsége  ezt leszavazta.

Ezt követően a transznemű munkatárs a Háttér Társaság segítségével az  Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságához fordult, ahol megállapították, hogy a transznemű nő hátrányt szenvedett el munkahelyén. 

A határozatban elrendelték a jogsértő állapot megszüntetését, és kötelezte a munkáltatót, hogy valamilyen módon biztosítsa a transznemű munkavállalója számára a nemi identitását figyelembe vevő öltöző- és mellékhelyiség-használatot. 

Nyitókép: Michele Spatari / AFP

Összesen 260 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bazd meg, a többi nőnek, akik ezt nem akarták, annak nincsenek jogaik?
Hányok már ettől az egésztől!

A Mandi jelenelgi címlapjának a címei:

ÍME, AZ EURÓPAI PARLAMENT LMBTQ-ÜGYI NAGYKÖVETE

NEM A SZIVÁRVÁNYCSALÁDOKAT GYŰLÖLI ISTEN, HANEM A HATALOMÉHES POLITIKÁT

NEM LENNÉNK A HOMOFÓBOK HELYÉBEN: ÚJABB LMBT-KAMPÁNY INDUL A BRIT ÉLSPORTBAN!

A TEOLÓGUS BŐRÉBE BÚJT SÁTÁN

SZÉKELY JÁNOS PÜSPÖK SAJNÁLATOS MÓDON KERESZTÉNYÜLDÖZŐ

Elmarasztaltak egy magyar munkáltatót, mert nem engedte transznemű dolgozóját a női mosdóba

TELJES BALOS FORDULAT NÉMETORSZÁGBAN AZ ÚJ SZIVÁRVÁNYKORMÁNYNAK HÁLA
LMBTQ-ügyek, migránsok integrációja és minden érzékenyítési feladat.

Tehát az első kb. kilencből a fentiek a buzisággal, Lmbtq-val foglalkoznak így vagy úgy. Emberek, legyünk már észnél, az nem lehet igaz, hogy egy ilyen felület, mint a Mandi ennyire felszínen tartsa az aberrációt!

Igazad lehet, de nálunk a kutya még a kertbe jár szarni, azt lehet, vagy megsértettem a jogait?

Ez igaz. De hogy az első 10 címlapi cikkből 7 ezzel foglalkozzon, ez már elég nyomasztó.

Elolvastam a Háttér Társaság honlapján az esetismertetőt. Ott még az a szabály is szerepel, hogy adott esetben nem szabad elmondani a "nemváltóról", hogy éppen ebben utazik, mivel ez is sérti a jogait.

Hát, azok inkább a zsidók vagy az arabok. Ha már rassz.
Ezt inkább rendszerszíntű normalitásnak hívják. Mármint azt, hogy eddig Józsi kezitcsókolomot köszöngetett nekünk, most meg ugyanaz a Józsipetra a lukunkba bámul a WC-ben.

Érdemes elolvasni az egészet a honlapon. Teljes abszurditás. A munkaadó meg akkor járt volna el helyesen, ha azonnal kirúgja a picsába az ilyen problémás munkavállalót.

Most mindenki más szívjon amiatt, mert "Petrának" kell szólítania azt a valakit, aki eredetileg Péter vagy valami más név alatt futott, a nőknek ezzel a torzszülöttel kell együtt járniuk a mosdóba és az öltözőbe, a munkaadó meg egyfolytában azon gondolkozhat, hogy "Petra" mi a bánatért fog megsértődni legközelebb, ami miatt ismét pereskedhet.

És mindez most már Magyarországon? Nem arról volt szó, hogy mostantól nincs olyan, hogy valaki megváltoztatja a nemét?

A szöveg szerint évek óta ott dolgozott, aztán egyszer csak "előbújt". Meg hogy évek óta kérte a munkaadót, hogy használhassa a női mosdót.

De igaz egyébként. Ezeket az elmebetegeket lehetőleg már az első interjú során ki kellene tudni szűrni, különben ha felveszik, a munkaadó fog vele szívni, mert innentől kezdve ezektől a férgektől nem egyszerű megszabadulni.

"Vagy csak férfiak vágynak nők közé?"

Egyrészt magát nőnek képzelő férfiból (transznőből) sokkal több van, mint fordítva. Másrészt a női mosdók, öltözők a nők védelme érdekében lettek kitalálva. A férfiak többsége valószínűleg leszarja, hogy ki járkál a férfimosdóba, úgy van vele, hogy meg tudja védeni magát. (a buzikat persze nem szeretik, érthető okokból, de kitiltatni csak nem akarják)

Egyszóval, igen. A problémás transzesetek szinte mindegyike arról szól, hogy valami köcsög nőnek képzeli magát, és női előjogokra hajt, és sajnos egyre inkább olyan a korszellem, hogy a többségnek ehhez alkalmazkodnia kell.

Szerintem ebben az ügyben egyelőre csak az Egyenlő Bánásmód Hatóság az érintett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés