„Nyitott, befogadó” kormányt vár Afganisztán iszlamista tálib vezetésétől Amerika

2021. november 24. 18:32
Tárgyalássorozatba kezd az afganisztáni tálib kormány és az Egyesült Államok, amely többek közt a nők jogainak védelmét tekinti a humanitárius támogatások egyik feltételének.

A tálibok új fejezetet szeretnének nyitni az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolataikban a jövő héten Katarban folytatódó tárgyalásokon – jelentette be a kabuli iszlamista csoport szerdán.

„A megbeszéléseken szó lesz a két ország közötti politikai kapcsolatok új fejezetének megnyitásáról, a gazdasági problémák megoldásáról, valamint a 2020-ban aláírt dohai megállapodás tiszteletben tartásáról” – olvasható a tálibok hivatalos arab nyelvű Twitter-oldalán.  A Washington és a tálibok közötti első dohai tárgyalási fordulóra október 9-10. között került sor a katari fővárosban, ahová a kabuli amerikai nagykövetség diplomatái az amerikai csapatok augusztus végi afganisztáni kivonulása után települtek át. 

Ned Price amerikai külügyi szóvivő kedden megerősítette, hogy Tom West, az Afganisztánért felelős amerikai különmegbízott visszatér Dohába kéthetes tárgyalássorozatra a tálibokkal. A szóvivő szerint

a találkozón többek között a terrorizmus elleni küzdelemről, a humanitárius segítségnyújtásról és az ország gazdasági helyzetéről lesz szó,

valamint azon afgán és amerikai személyek biztonságos távozásáról, akik az elmúlt húsz évben Washingtonnak dolgoztak. 

Feltételekhez köti a táliboknak nyújtott támogatást az Egyesült Államok

Múlt héten az amerikai különmegbízott megismételte, hogy a táliboknak tiszteletben kell tartaniuk bizonyos feltételeket ahhoz, hogy amerikai pénzügyi és diplomáciai támogatást kapjanak: részt kell venniük a terrorizmus elleni küzdelemben, „nyitott, befogadó” kormányt kell alakítaniuk,

tiszteletben kell tartaniuk a kisebbségek és a nők jogait, és egyenlő hozzáférést kell biztosítaniuk az oktatáshoz és a munkavállaláshoz. 

A tálib kormány, amelyet eddig egyetlen ország sem ismert el hivatalosan, továbbra is azt követeli az amerikaiaktól, hogy oldják fel az afgán központi bank tartalékainak befagyasztását, amelyről Washington a tálibok hatalomba történt visszatérése után döntött. 

Amír Hán Muttaki, az ideiglenes tálib kormány külügyminisztere november 27-29. között tartózkodik Dohában, ahol találkozik az Egyesült Államok és az Európai Unió hivatalos képviselőivel - közölte a diplomata szóvivője a Twitteren szerdán.    Mióta a tálibok átvették a hatalmat, az amúgy is törékeny afgán gazdaság összeomlott. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a segélyeit.    Az ENSZ szakosított szervezetei arra figyelmeztettek, hogy 23 millió afgánt, az ország lakosságának több mint felét fenyegeti éhezés az éghajlatváltozás okozta aszály és a gazdasági összeomlás együttes hatásai miatt.

Borítókép: EyePress News / AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugye, ezt az USA viccnek szánta?

Miután elmenekültek, visszapofatlankodnak. Még egyszer égni akarnak?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés