Őrizetbe vették a norvég köztévé két munkatársát Katarban

2021. november 24. 18:44
A skandináv sajtósok a Katarban dolgozó vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot.

Őrizetbe vették a norvég köztévé (NRK) két munkatársát Katarban, akik az országban dolgozó vendégmunkások helyzetéről készítettek riportot – számolt be az AP hírügynökség. A 2022-ben foci világbajnokságot rendező arab országban rabszolgaként kezelik a főleg Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkező bevándorlókat. Közülük eddig 37-en haltak meg a stadionépítések következtében.

Az NRK munkatársai egy vendégmunkásokat szállásoló táborban forgattak az ott élőkről, azonban amint ezt megtudták a katari hatóságok, letartóztatták őket, elvették az eszközeiket, és több mint 30 órán keresztül tartották fogva az újságírókat. Halvor Ekeland sportújságíró és Lokman Ghorbani fotóriporter végül szerda reggel érkeztek vissza Norvégiába, a felszerelésük nélkül.

„Elég jó érzés visszatérni a norvég földre. Kihívást jelentett nekünk az elmúlt néhány nap, de tudtuk, hogy sokan dolgoznak értünk, és ez jó érzés. 32 órán át tartottak fogva minket” – fogalmazott Ekeland visszaérkezése után. Gahr Stoere norvég miniszterelnök „elfogadhatatlannak” nevezte az esetet, de örül annak, hogy elengedték az NRK munkatársait: „Létfontosságú egy működő demokráciában a szabad sajtó. Ez is jól mutatja az idei Nobel-békedíjjal jutalmazott újságírók fontosságát”. 

Fotó: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB / AFP

 

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés