Rendszerhiba

2021. november 23. 18:07

Rónay Tamás
Népszava
Nagy visszhangot keltő cikk jelent meg a minap a Der Standard című osztrák lapban.

„Nagy visszhangot keltő cikk jelent meg a minap a Der Standard című osztrák lapban. A szerző, Hans Rauscher szerint a járvány kezelése mutatta meg, milyen súlyos hiányosságok merülnek fel az egész osztrák politikai rendszerben. S ezek nem csak a mostani, néppárti-környezetvédő kabinetnél jelentkeznek, hanem már lassan negyedszázad hibáiról van szó. Ám itt az ideje annak, hogy az ország új fejezetet kezdjen, leszámoljon a felelőtlen populizmussal, a látszatintézkedésekkel, s a mindenkori kormányzat végre a lényegre koncentráljon. Kemény szavak.

Pedig, ha visszatekintünk Ausztria elmúlt néhány évtizedén, megállapíthatjuk, mennyi igazság rejlik benne. Abban ugyanis, hogy hétvégén 40 ezren vonultak az utcára és tiltakoztak a hétfőn életbe lépett lezárás, az oltások, és még ki tudja, mi ellen, az egész politikai rendszer felelős. Ausztriában komoly hagyományai voltak a nagykoalíciós kormányzásnak. Így azonban nem alakulhatott ki egy olyan erős kontrollrendszer, amely feltárta volna a kabinet visszásságait. A konszenzusos politika hibái nyomán vált népszerűvé a néhai populista vezető, az autóbalesetben elhunyt Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori vezetője, s ez a rendszerhiba vezetett ahhoz, hogy az Európai Unió tagországai közül Ausztriában jutott először kormányra a szélsőjobb.”

Fotó: Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Yahwe drónja épp arra járt:
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés